Składniki:
- 1/4 białej cebuli
- 1 mała ostra papryczka czerwona
- 1/4 młodej cukinii
- 1/2 młodej marchewki
- 2 łyżki pędów bambusa
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 jajko
- bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć,osuszyć oraz oczyścić z błon i tłuszczu. Rozkroić ( ale nie końca) i delikatnie rozbić. W miseczce wymieszać sól z 1/4 łyżeczki pieprzu oraz z resztą przyprawy. Mieszanką natrzeć mięso. Farsz: Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną drobno cebulkę,zeszklić. Papryczkę pozbawiać nasion i drobno pokroić. Dodać do cebuli i smażyć razem przez około 2-3 minuty.
Cukinię i marchewkę umyć,osuszyć i zetrzeć na dużych oczkach. Przełożyć na patelnie,dodać 1/4 szklanki wody i udusić do miękkości. Pędy bambusa pokroić na mniejsze kawałki. Gdy na patelni wyparuje woda dorzucić pędy bambusa i smażyć jeszcze około 1 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić 1/4 łyżeczki pierzu cytrynowego.
Farsz wystudzić. Zimny farsz rozsmarować na płacie mięsa i zwinąć w roladkę. Dla pewności spiąć wykałaczkami i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzać olej. Mięso panierować w jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Przed podaniem usunąć wykałaczki i odsączyć na papierowym ręczniku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?