Składniki:
- 500g piersi z kurczaka lub indyka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Mięso drobno zmielić, dodać jajko sól pieprz i razem zmiksować.
Dodatki:
- suszone pomidory
- łyżka posiekanej kolendry
Na blacie rozłożyć przezroczystą folię spożywczą. Na folie nałożyć farsz uformować go w prostokąt. Na środku położyć pokrojone w cienkie paseczki pomidory i pokrojoną kolendrę. Mięso zwinąć w roladki za pomocą foli i dokładnie owinąć i ścisnąć folią.
W garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć roladki tak, aby były całe przykryte wodą gotować 30 min. Wyjąć, ostudzić, odwinąć z foli. Można podawać na zimno jak i na gorąco. Roladki pokroić w plastry układać na talerzu, najlepiej smakują z sosem z sera gorgonzola.
Sos Gorgonzola
składniki:
- 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka masła
- pieprz
- 50-100g sera gorgonzola
- śmietana 30%
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojoną cebulkę. Smażymy, aby się tylko lekko zrumieniła na jasno złoty kolor. Dodajemy pokruszony ser i śmietanę. Trzymamy na wolnym ogniu, aby wszystko dobrze się połączyło, ale nie zagotowało. Dodajemy pieprz i śmietankę, tak około pół szklanki, mieszamy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?