Co ma Unia do rogali? Ano to, że jako produkt regionalny (a za taki rogale marcińskie zostały uznane w 2008 roku) muszą spełniać określone warunki. Waga, receptura i sposób przygotowania rogali świętomarcińskich zostały ściśle określone i - bez pozwolenia - nie można tego zmieniać. Do tej rogale marcińskie mogły ważyć od 200 do 250 gramów.
- Teraz będzie można piec także takie 150 gramowe – informuje Stanisław Butka, starszy Cechu Piekarzy i Cukierników.
Cukiernicy zwrócili się Unii, gdyż o mniejsze rogale marcińskie pytali sami klienci. Prócz wagi nie zmieni się receptura rogali - składać się nadal będą z ciasta półfrancuskiego, maku i bakalii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?