Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Udko kurczaka pieczone w cytrynie, mięcie i czosnku

Monika Przybylak
Udko kurczaka pieczona w cytrynie, mięcie i czosnku
Udko kurczaka pieczona w cytrynie, mięcie i czosnku Monika Przybylak
Prezentujemy przepis konkursowy na udko kurczaka pieczone w cytrynie, mięcie i czosnku. Jego autorem jest Monika Przybylak.

Udko kurczaka pieczona w cytrynie, mięcie i czosnku

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • noga z kurczaka
  • cytryna
  • parę listków świeżej mięty
  • dwa ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • oregano
  • papryka słodka wędzona
  • parmezan
  • oliwa

Przygotowanie
Nogę z kurczaka umyłam, osuszyłam, po czym posypałam przyprawą do kurczaka, oregano, oraz papryką słodką wędzoną. Włożyłam ją do miski polałam sokiem z cytryny, obłożyłam czosnkiem i posypałam miętą odstawiłam na około dwie godziny.

Po tym czasie przełożyłam nogę do naczynia żaroodpornego obłożyłam dwoma plastrami cytryny i piekłam w 200 stopniach około godziny.

Ziemniaki polałam trochę oliwą, posypałam oregano i włożyłam do piekarnika również na godzinę, pod koniec pieczenia posypałam je startym parmezanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski