Udko kurczaka pieczona w cytrynie, mięcie i czosnku
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- noga z kurczaka
- cytryna
- parę listków świeżej mięty
- dwa ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- oregano
- papryka słodka wędzona
- parmezan
- oliwa
Przygotowanie
Nogę z kurczaka umyłam, osuszyłam, po czym posypałam przyprawą do kurczaka, oregano, oraz papryką słodką wędzoną. Włożyłam ją do miski polałam sokiem z cytryny, obłożyłam czosnkiem i posypałam miętą odstawiłam na około dwie godziny.
Po tym czasie przełożyłam nogę do naczynia żaroodpornego obłożyłam dwoma plastrami cytryny i piekłam w 200 stopniach około godziny.
Ziemniaki polałam trochę oliwą, posypałam oregano i włożyłam do piekarnika również na godzinę, pod koniec pieczenia posypałam je startym parmezanem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?