Ziemniaczane gnocchi w sosie borowikowym
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- ok. 300 g maki
- sól
- olej
- starta gałka muszkatołowa
Sos borowikowy:
- 200 g borowików (można zastąpić suszonymi grzybami)
- 500 ml śmietany 30%
- świeży rozmaryn (do suszonych grzybów proponuję pietruszkę)
- cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina
- masło
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki gotujemy, solimy i przepuszczamy przez praskę tak, aby nie zostały grudki. Doprawiamy do smaku gałka muszkatołowa i dodajemy stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i kulamy małe kulki, posypujemy je mąką; w jednej ręce trzymamy widelec, w drugiej ziemniaczaną kulkę i kulamy nią po widelcu, lekko dociskając, tak aby pojawił nam się wzorek. Tak oto gotowe gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku z odrobina oleju, wyławiamy 2 minuty po wypłynięciu.
Sos: Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy borowiki, przesmażamy, wrzucamy kilka listków rozmarynu podlewamy białym winem i można flambirować (podpalić - w celu wydobycia lepszego smaku) gdy wino nam odparuje podlewamy kremówką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy gnocchi, mieszamy i gotowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?