Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaczane gnocchi w sosie borowikowym

Agniezka Ciborek
Agnieszka Ciborek
Prezentujemy przepis na ziemniaczane gnocchi. Jego autorem jest Agnieszka Ciborek.

Ziemniaczane gnocchi w sosie borowikowym

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 300 g maki
  • sól
  • olej
  • starta gałka muszkatołowa

Sos borowikowy:

  • 200 g borowików (można zastąpić suszonymi grzybami)
  • 500 ml śmietany 30%
  • świeży rozmaryn (do suszonych grzybów proponuję pietruszkę)
  • cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • masło
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki gotujemy, solimy i przepuszczamy przez praskę tak, aby nie zostały grudki. Doprawiamy do smaku gałka muszkatołowa i dodajemy stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto i kulamy małe kulki, posypujemy je mąką; w jednej ręce trzymamy widelec, w drugiej ziemniaczaną kulkę i kulamy nią po widelcu, lekko dociskając, tak aby pojawił nam się wzorek. Tak oto gotowe gnocchi gotujemy w osolonym wrzątku z odrobina oleju, wyławiamy 2 minuty po wypłynięciu.

Sos: Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, dodajemy borowiki, przesmażamy, wrzucamy kilka listków rozmarynu podlewamy białym winem i można flambirować (podpalić - w celu wydobycia lepszego smaku) gdy wino nam odparuje podlewamy kremówką i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy gnocchi, mieszamy i gotowe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski