18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mięsko pod pierzynką z ziemniaków

Izabela Nowak
Mięsko pod pierzynką z ziemniaków
Mięsko pod pierzynką z ziemniaków Iwona Nowak
Prezentujemy przepis na mięsko pod pierzynką z ziemniaków. Jego autorem jest Izabeli Nowak.

Mięsko pod pierzynką z ziemniaków

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 marchewka pokrojona w kosteczkę
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 szklanka gorącego bulionu wolowego lub drobiowego może być z kostki
  • ok 450 g mięsa mielonego, może być mieszane wieprzowo-wołowe
  • mała puszka zielonego groszku
  • ok 500 g ziemniaków
  • mleko i masło do ziemniaków
  • masło na wierzch
  • sol, pieprz, papryka mielona słodka
  • zioła - bazylia, majeranek, lubczyk, pietruszka, zioła prowansalskie (według gustu)

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować. Cebulę i marchewkę pokroić, podsmażyć chwilkę na oliwie, zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Po kilku minutach wymieszać, a jak warzywa zmiękną wrzucić mięso zwiększając jednocześnie ogień. Dodać przyprawy i smażyć mięso aż będzie brązowe i sypkie, od czasu do czasu mieszając - nie powinno się sklejać w grudki. Trwa to około 15 minut.

Rozmieszać ze sobą przecier pomidorowy i musztardę. W międzyczasie podgrzać bulion. Jak mięso jest już brązowe dodać przecier z musztardą, wymieszać. Dodać bulion. Zmniejszyć ogień, wymieszać wszystko jeszcze raz, przykryć i dusić kolejne 15 min. Pod koniec duszenia dodać zielony groszek.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzić je i ugnieść tłuczkiem - dodać masło i mleko. Puree powinno być bardzo delikatne i puszyste.

Włączyć piekarnik na 180 stopni. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wyrównać, położyć na tym ziemniaki - ja kładłam łyżką takie "kupki" i potem powoli i delikatnie rozsmarowywałam, żeby powstała jednolita warstwa. Położyć na ziemniakach cienkie plasterki masła - dzięki temu wierzch będzie chrupiący i złocisty. A teraz do piekarnika na około 45 - 50 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski