Jeżeli jeść czekoladę to tylko gorzką, bo mleczna zawiera dużo cukrów prostych oraz tłuszczu, co przyczynia się do otyłości.
Po pierwsze, gorzka czekolada obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu. Ma w sobie antyoksydanty, które chronią nas przed starzeniem i chorobami związanymi z wiekiem. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów. Ale to nie wszystko.
Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Związki flawonowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i przeciwrakowo.Te same flawonoidy obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Ciemna czekolada ma jeszcze jedno korzystne działanie – może pomóc schudnąć. Spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu później odczuwamy głód. Poza tym, po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina, czyli pożądany hormon szczęścia.
Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że jedzenie całej tabliczki czekolady nie jest zdrowe. Powinno się jeść 3 do 6 kostek czekolady na dzień, większa liczba jest niewskazana.
Czekamy na pytania do ekspertek
Napisz pod adres redakcji: ul. Grunwaldzka 19, 60-782 Poznań z dopiskiem „Magazyn Rodzinny”
lub [email protected]
albo zadzwoń – tel. 61 860 60 01.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?