Babka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg pyrek
- 3 jaja
- 2 duże cebule
- 15 dag wedzonego boczku
- 1 średnia kiełbaska
- majeranek
- sól
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżka mąki
Wykonanie:
Pyrki zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane, posypać mąką. Boczek, cebulkę i kiełbaskę drobno pokroić w kostkę. Najpierw wysmażyć boczek i kiełbaskę, odłożyć na talerz na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę. Wszystko razem z tłuszczykiem od smażenia, boczek, kiełbaskę i cebulkę dodać do ziemniaków. Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać, dodać wyciśnięty czosnek. Wyłożyć do natłuszczonej formy piec 1,5 godziny w 160 stopniach bez przykrycia. Podawać na gorąco z surówką lub na zimno. Do babki można dodać resztki wędlin czy mięsa, nie musi to być boczek i kiełbaska, może to być wędzony ser tofu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?