Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Faszerowane pyrki jajkiem, boczkiem i mięsem mielonym

Monika Trząska
Faszerowane pyrki jajkiem, boczkiem i mięsem mielonym
Faszerowane pyrki jajkiem, boczkiem i mięsem mielonym Monika Trząska
Prezentujemy przepis na faszerowane pyrki jajkiem i boczkiem. Jego autorem jest Monika Trząska.

Faszerowane pyrki jajkiem, boczkiem i mięsem mielonym

Składniki:

  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 200 g boczku (może być parzony)
  • 1 duża cebula
  • 150 g mięsa mielonego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy w płynie do zup
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sos:

  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (czubate)
  • 1 łyżka oleju
  • sól,pieprz
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Ziemniaki w mundurkach - wyszorować, przełożyć do dużego garnka, dodać łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki.

Boczek pokroić w mała kostkę. Obraną cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Smażyć aż będzie puszczać tłuszcz. Następnie dodać cebulę i zrumienić całość. Gdy cebula będzie na wpół miękka dodać mięso mielone i usmażyć wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia.

Z ziemniaków poodcinać wierzchołki i odłożyć je na bok. Z większych części ziemniaków łyżeczką wyciągnąć miąższ i przełożyć go do miski. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać zawartość patelni i jajka pokrojone w kostkę średniej wielkości.

Delikatnie wszystko wymieszać. Skosztować i doprawić według własnego gustu przyprawą w płynie i pieprzem. Przygotowanym farsze obficie napełniać większe części ziemniaka. Przykryć odkrojonym wierzchołkiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Sos: W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulkę do miękkości. Następnie dodać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Wlać wodę oraz dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i sos gotowy.

Przygotowanym sosem polać z wierzchu odrobinę ziemniaki, a resztę wylać na spód naczynia. Piec w nagrzanym - do 180 stopni - piekarniku około 30 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski