Faszerowane pyrki jajkiem, boczkiem i mięsem mielonym
Składniki:
- 6-7 dużych ziemniaków
- 200 g boczku (może być parzony)
- 1 duża cebula
- 150 g mięsa mielonego
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy w płynie do zup
- 1 łyżeczka pieprzu
Sos:
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (czubate)
- 1 łyżka oleju
- sól,pieprz
- 1 szklanka wody
Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach - wyszorować, przełożyć do dużego garnka, dodać łyżkę soli, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki.
Boczek pokroić w mała kostkę. Obraną cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić boczek. Smażyć aż będzie puszczać tłuszcz. Następnie dodać cebulę i zrumienić całość. Gdy cebula będzie na wpół miękka dodać mięso mielone i usmażyć wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia.
Z ziemniaków poodcinać wierzchołki i odłożyć je na bok. Z większych części ziemniaków łyżeczką wyciągnąć miąższ i przełożyć go do miski. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Do utłuczonych ziemniaków dodać zawartość patelni i jajka pokrojone w kostkę średniej wielkości.
Delikatnie wszystko wymieszać. Skosztować i doprawić według własnego gustu przyprawą w płynie i pieprzem. Przygotowanym farsze obficie napełniać większe części ziemniaka. Przykryć odkrojonym wierzchołkiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Sos: W rondelku rozgrzać olej i usmażyć cebulkę do miękkości. Następnie dodać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Wlać wodę oraz dodać koncentrat i jeszcze raz wymieszać. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i sos gotowy.
Przygotowanym sosem polać z wierzchu odrobinę ziemniaki, a resztę wylać na spód naczynia. Piec w nagrzanym - do 180 stopni - piekarniku około 30 minut.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?