Pierogi ziemniaczane z mięsem
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciska się przez praskę, dodaje dwa rodzaje mąki, doprawia solą i dokładnie wyrabia, aż ciasto nie będzie się kleić do ręki. Na posypanym mąką blacie wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki (szklanka o średnicy 8 cm) na środek krążka kładziemy łyżeczkę farszu.
Składniki
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżeczki majeranku
- sól morska prowansalska
- pieprz czarny
Mięso podsmażamy na 1 łyżce oleju z posiekaną cebulą, doprawiamy przyprawami i dusimy ok. 10 minut.
Faszerujemy nim pierogi. Pierogi lepimy tak samo jak pierogi gotowane. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy olejem, układamy pierogi obok siebie, smarujemy pierogi olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem, pieczemy 40 minut. Po wyciągnięciu zsypujemy do żaroodpornego naczynia, możemy pierogi podać z sosem lub posypane smażoną cebulką.
ZAGŁOSUJ NA TEGO KANDYDATA W PLEBISCYCIE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?