Schab z oscypkiem i piwem
Składniki
- 1 kg schabu
- 1 duży oscypek
- 100 ml piwa
- 60 ml oliwy
- cytryna
- 2 cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 laurowe liście
Przygotowanie
Schab umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 2,5-3 cm.
Przygotować marynatę. Cebule obrać i drobno posiekać. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. W głębokim naczyniu wymieszać ze sobą piwo, oliwę, sok z cytryny, ocet, musztardę, cebulę, szczypiorek, zgniecione ziarno angielskie i listki laurowe.
Kotlety zamoczyć w marynacie i odstawić na około 5 godzin do lodówki.
Gotowe kotlety położyć na rozgrzanym grillu. Piec do zarumienienia się, pamiętając o regularnym obracaniu mięsa.
Pod koniec pieczenia na każdym z kotletów umieścić po plasterku oscypka i piec do roztopienia się sera. Później jak już podajemy możemy posypać pietruszką lub koperkiem pieczone ziemniaki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?