Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab z oscypkiem i piwem

Iwona Klocko
123rf
Prezentujemy przepis konkursowy na danie z grilla. Jego autorek jest Iwona Klocko.

Schab z oscypkiem i piwem

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 duży oscypek
  • 100 ml piwa
  • 60 ml oliwy
  • cytryna
  • 2 cebule
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2 laurowe liście

Przygotowanie

Schab umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 2,5-3 cm.

Przygotować marynatę. Cebule obrać i drobno posiekać. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. W głębokim naczyniu wymieszać ze sobą piwo, oliwę, sok z cytryny, ocet, musztardę, cebulę, szczypiorek, zgniecione ziarno angielskie i listki laurowe.

Kotlety zamoczyć w marynacie i odstawić na około 5 godzin do lodówki.

Gotowe kotlety położyć na rozgrzanym grillu. Piec do zarumienienia się, pamiętając o regularnym obracaniu mięsa.
Pod koniec pieczenia na każdym z kotletów umieścić po plasterku oscypka i piec do roztopienia się sera. Później jak już podajemy możemy posypać pietruszką lub koperkiem pieczone ziemniaki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski