Grillowane nóżki z kurczaka, ratatuj i grillowane ziemniaki
Składniki:
(dla 2 osób)
- 4 nożki z kurczaka
- 2 duże młode ziemniaki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 cebula (czerwona lub biała wedle uznania)
Marynata do nóżek z kurczaka:
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- przyprawa do kurczaka
- olej
Marynata do ratatuj i ziemniaków:
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie (dodałam też trochę świeżego tymianku)
- olej
Sposób przyrządzenia:
Nóżki z kurczaka marynujemy w podanej marynacie z domieszka oleju (w ten sposób przyprawy „przykleją" się do mięsa) zostawiamy na pół godziny.
W tym czasie kroimy warzywa na grube plastry (około 1,5 cm), cebulę na cztery ćwiartki (nie odcinamy końcówek, by cebula nie rozwarstwiła się podczas grillowania). Ziemniaki myjemy, zostawiamy w mundurku i również grubo kroimy. Tak przygotowane warzywa i ziemniaki wrzucamy do miski, skrapiamy olejem, dodajemy przyprawy i dodajemy gałązki świeżego tymianku.
Rozgrzewamy patelnię grillową (dla uzyskania wyraźnych pasków nie smarujemy patelni olejem, ponieważ mamy już olej w składnikach, a dodatkowa porcja oleju sprawi, iż produkty będą nam się smażyć, a nie grillować). Układamy na niej nóżki z kurczaka i ziemniaki, smażymy z obu stron, wykładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Następnie układamy warzywa i grillujemy również z obu stron.W tym czasie mięsko i ziemniaczki będą już gotowe. Na talerzu układamy piramidkę z warzyw: najpierw bakłażan bo jest największy i potem kolejno: plaster ziemniaka, plaster cukinii, plaster papryki i na sam szczyt łódeczkę z cebuli. Mięso opieramy o warzywa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?