Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowany pstrąg z warzywami i owocem

Mikołaj Magdziarek
Mikołaj Magdziarek
Prezentujemy konkursowy przepis na danie z grilla. Jego autorem jest Mikołaj Magdziarek.

Grillowany pstrąg z warzywami i owocem oraz pieczone ziemniaczki

SKŁADNIKI

  • średni pstrąg
  • świeży ananas
  • 15 dag młodych małych ziemniaczków
  • ogórek
  • czerwona świeża papryka
  • pomidor
  • cytryna
  • świeża rukola
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA

Pstrąg grillowany:
Pstrąga umyć, oczyścić(w szczególności usunąć skrzela), opłukać i osuszyć. Suchą rybę ponacinać na grzbiecie, lekko natrzeć solą i pieprzem, następnie skropić sokiem z cytryny. Zamarynowaną rybę odstawić na trzy godziny do lodówki. Rybę grillujemy w specjalnych szczypcach do grillowania by jej nie pokruszyć.

Pieczone ziemniaczki:
Małe młode ziemniaczki myjemy i skrobiemy skórkę, po czym dokładnie płuczemy. Czyste ziemniaki osuszamy i smażymy na głębokim tłuszczu do miękkości w środku.

Warzywa i owoc:
Warzywa i owoc umyć, ananasa pokroić w talarki o grubości około 5 mm, pomidora i ogórka w pokroić w cienkie plastry. Pokrojonego ananasa grillować około 5 minut z jednej i z drugiej strony. Pomidora i ogórka podobnie do lekkiego zarumienienia. Paprykę pociąć w podłużne paski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski