Grillowany pstrąg z warzywami i owocem oraz pieczone ziemniaczki
SKŁADNIKI
- średni pstrąg
- świeży ananas
- 15 dag młodych małych ziemniaczków
- ogórek
- czerwona świeża papryka
- pomidor
- cytryna
- świeża rukola
- sól
- pieprz
SPOSÓB WYKONANIA
Pstrąg grillowany:
Pstrąga umyć, oczyścić(w szczególności usunąć skrzela), opłukać i osuszyć. Suchą rybę ponacinać na grzbiecie, lekko natrzeć solą i pieprzem, następnie skropić sokiem z cytryny. Zamarynowaną rybę odstawić na trzy godziny do lodówki. Rybę grillujemy w specjalnych szczypcach do grillowania by jej nie pokruszyć.
Pieczone ziemniaczki:
Małe młode ziemniaczki myjemy i skrobiemy skórkę, po czym dokładnie płuczemy. Czyste ziemniaki osuszamy i smażymy na głębokim tłuszczu do miękkości w środku.
Warzywa i owoc:
Warzywa i owoc umyć, ananasa pokroić w talarki o grubości około 5 mm, pomidora i ogórka w pokroić w cienkie plastry. Pokrojonego ananasa grillować około 5 minut z jednej i z drugiej strony. Pomidora i ogórka podobnie do lekkiego zarumienienia. Paprykę pociąć w podłużne paski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?