Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Biało-czarny truskawkowy torcik letni

Magdalena Kaczmarek
Biało-czarny truskawkowy torcik letni
Biało-czarny truskawkowy torcik letni Magdalena Kaczmarek
Prezentujemy przepis na biało-czarny truskawkowy torcik letni. Jego autorem jest Magdalena Kaczmarek.

Biało-czarny truskawkowy torcik letni

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukier kryształ

Biszkopt ciemny:

  • 5 jaj
  • 175 gram cukier kryształ
  • 125 maki tortowej
  • 125 mąki ziemniaczanej
  • 125 gram margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem truskawkowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 galaretki truskawkowej
  • 40 gram truskawek

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Poncz:

  • 1/2 cytryny
  • 1 herbata ekspresowa
  • 2 łyżki spirytusu

Do ozdoby:

  • 20 dkg truskawek
  • Listki mięty
  • 2 łyżki migdałów płatki

Przygotowanie:

Biszkopt jasny:
Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywną masę mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam, dodaję i dokładnie mieszam ręką. Wylewam do formy (średnica 26 cm) i piekę 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Biszkopt ciemny:
Do miski wbijam żółtka, ubijam je z cukrem na puszystą masę. Margarynę rozpuszczam , studzę i wlewam do żółtek. Kakao mieszam z mąką, proszkiem do pieczenia, przesiewam i dodaję do masy. Białka ubiłam na końcu na sztywno i dodałam do ciasta, wymieszałam. Wylałam do formy (średnica 26 cm). Ciasto piekłam 40 minut w temeperaturze 170 stopni.

Krem truskawkowy:
Galaretkę rozpuszczam z 1 szklance gorącej wody, i studzę. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję obrane i zmiksowane truskawki oraz zimną galaretkę. Odstawiam do lodówki żeby masa się stężała.

Krem śmietankowy:
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno . Na końcu dodaję fix.

Poncz:
Zaparzam herbatę, studzę. Dodaję sok z cytryny oraz spirytus.

Biszkopt jasny kroję na pół. Nasączam ponczem, smaruję połową kremu truskawkowego. Układam truskawki. Nakładam biszkopt ciemny, nasączam, smaruję resztą kremu truskawkowego. Przykrywam biszkoptem jasnym, który smaruję masą śmietanową. Tort na około ozdabiam kremem za pomocą szprycy. Dekoruję truskawkami, płatkami migdałów i miętą świeżą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski