Tarta z kremem cytrynowym z truskawkami - PRZEPIS
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec przez około 15 – 20 do zrumienienia ciasta. Formę wyjąć z piekarnika i wystudzić ciasto.
Składniki na lemon curd:
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g cukru
- 80 g masła
- skórka otarta i wyciśnięty sok z 2 cytryn
W garnuszku o grubym dnie wymieszać jajka, żółtka i cukier. Następnie dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia kremu. Aby uzyskać gładką konsystencję kremu przecedzić go przez sitko. Przelać do słoiczka, wystudzić i schłodzić krem w lodówce.
Składniki na krem cytrynowy:
- 330 ml kremówki
- 165 g serka mascarpone
- 200 g lemon curd
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z lemon curd. Następnie ubić kremówkę i dodać ją do masy z mascarpone delikatnie mieszając.
Na wystudzony spód wykładamy powstały krem cytrynowy. Kroimy truskawki (około 1 kg) w ćwiartki i wykładamy na krem. Tartę chłodzić w lodówce przed podaniem lub podać od razu po zrobieniu.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?