Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z truskawkami

Mateusz Rosadziński
Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami Mateusz Rosadziński
Prezentujemy przepis na pierogi z truskawkami. Jego autorem jest Mateusz Rosadziński.

Pierogi z truskawkami

Składniki
(około 40 pierogów):

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek
  • jogurt naturalny grecki
  • cukier do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąką. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 minut. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć truskawki i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi.

Gotować około 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na około 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły. Podawać udekorowane jogurtem greckim i posypane cukrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski