Pierogi z truskawkami
Składniki
(około 40 pierogów):
- 500 g mąki pszennej
- 80 ml oleju
- 250 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 1/2 kg truskawek
- jogurt naturalny grecki
- cukier do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać sól, olej i wymieszać razem z mąką. Następnie dodać gorącą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć lub zawinąć w folię i odstawić na ok. 10 minut. W tym czasie truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto podzielić na mniejsze części i cienko rozwałkowywać, wykrawać krążki, na każdy ułożyć truskawki i zlepić. Wodę ugotować, osolić wrzucać porcjami ulepione pierogi.
Gotować około 2-3 minuty od zawrzenia wody. Odcedzić i zanurzyć na około 5 sekund w zimnej wodzie, aby się nie lepiły. Podawać udekorowane jogurtem greckim i posypane cukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?