Przepis na naleśniki z serem i truskawkami
Składniki
- 0,5 l mleka 3,2%
- 0,4 kg mąki
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 0,5 kg truskawek
- 2 serki waniliowe "danio''
- 0,01 kg jagód
- 1 pomarańcza
- 1/4 małego arbuza
- śmietana w sprayu
- liście mięty
- rurki waflowe
Przygotowanie:
Przepis na naleśniki:
Wbij 2 jajka do naczynia, następnie wlej mleko, wsyp 3 łyżki cukru pudru, łyżkę cukru, oraz 3 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę, wszystko dokładnie rozprowadź, bez grudek. Po dokładnym wymieszaniu wlej wodę i wymieszaj. Zrobione ciasto odłóż do lodówki na 30 min.
Truskawki i serek waniliowy:
0,25 kg truskawek umyj, oczyść i opłucz. Rozdrobnij na małe cząstki, wymieszaj z serkiem waniliowym.
Sos truskawkowy:
Pozostałą część truskawek umyj, oczyść i opłucz, po czym rozdrobnij blenderem do płynnej formy. Po uzyskaniu płynnej masy dodaj pozostały cukier waniliowy, łyżkę cukru pudru i szczyptę cynamonu. Wymieszaj dokładnie i schłodź.
Talerz należy udekorować pomarańczą, jagodami, arbuzem.
Po usmażeniu naleśników należy je wypełnić truskawkami ze serkiem, zwinąć w wachlarz (jak na zdjęciu).
Naleśniki układamy jeden na drugim, po czym delikatnie polewamy sosem truskawkowym.
Na sam koniec dekorujemy śmietanką w sprayu i liściem mięty.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?