Zacznijmy od cery suchej, która charakteryzuje się niską zawartością wody w naskórku. Mając taką cerę przede wszystkim pamiętajmy o regularnym piciu wody – dzienne zapotrzebowanie to około 2 litry, czyli 8 szklanek. Wykluczmy napoje słodkie, które wypłukują wodę z organizmu. Jedzmy produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi omega 3, które występują głównie w rybach morskich, oleju lnianym czy siemieniu. Siemię lniane znakomicie wspomaga nawilżenie organizmu od wewnątrz. Nie zapominajmy o witaminach. Witaminy A i E odpowiedzialne są za odpowiednie rogowacenie naskórka, ale także poprawiają nawilżenie. Witaminę A znajdziemy m.in. w marchwi, natce pietruszki lub mandarynkach, natomiast witaminę E w kapuście, oliwie, kaszy gryczanej i płatkach owsianych. Włączmy też do swojego jadłospisu produkty bogate w witaminy C, B5 i B6. Witamina C wspomaga tworzenie kolagenu odpowiedzialnego za elastyczność skóry. Zawierają ją owoce i warzywa. Witaminy B5 i B6 wspomagają metabolizm składników odżywczych. Ich źródłem są jaja, mleko, ryby, mięso i nasiona roślin strączkowych.
**
Dieta dla zdrowej cery to podstawa! To nie cudowne preparaty poprawią naszą cerę, ale przede wszystkim odpowiednia dieta
**
Cera tłusta charakteryzuje się nadmierną aktywnością gruczołów łojowych, głównie w tzw. strefie T twarzy. Aby ograniczyć ich działanie, przede wszystkim zrezygnujmy z produktów wysoko przetworzonych, czyli tych obfitujących w konserwanty, sztuczne barwniki i aromaty. Ograniczmy w naszej diecie sól, ale także nie zapominajmy o witaminach oraz składnikach mineralnych, takich jak siarka i cynk, które przyspieszają gojenie ran oraz ograniczają wydzielanie sebum. Składniki te znajdziemy m.in. w rybach, owocach morza, kiełkach, pestkach dyni i żółtku jaj.
Jeżeli mamy cerę naczynkową, ze skłonnością do tworzenia się tzw. „pajączków”, musimy regularnie dostarczać organizmowi witaminy E oraz C, które wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, co zapobiega ich pękaniu oraz cynku, którego niedobór może mieć wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Starajmy się też unikać pikantnych i gorących potraw – otwierają one naczynia, a tym samym mogą również szkodzić naszej cerze.
Masz pytanie do dietetyka?
KONTAKT DIETETYK POZNAŃ
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?