Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zawsze udane świąteczne wypieki [PRZEPISY]

Anastazja Bezduszna
Pora pomyśleć o słodkościach. By wyszły nam wszystkie ciasta, zaplanujmy cały proces pieczenia.

Najlepiej zawczasu ułożyć sobie harmonogram działań i opracować listę zakupów, żeby później uniknąć nerwów albo rajdu w ostatniej chwili do najbliższego supermarketu po brakujące produkty. Pomyśleć też trzeba o tłuszczach, których użyjemy do ciast - tradycyjnie używa się masła, ale ci, którzy chcą mieć bardziej lekkie wypieki, najlepiej zrobią, zamieniając je na margarynę lub inny tłuszcz roślinny do pieczenia.

Zorganizuj się!

Zacznijmy od wyznaczenia sobie dnia, w którym będziemy piec. Potem zróbmy listę ciast oraz wszystkich składników, które będą nam do tego potrzebne. Dzięki temu nie ryzykujemy, że później zmarnujemy mnóstwo czasu, bo zabraknie na przykład jajek czy goździków. Zastanówmy się też, co można zrobić z wyprzedzeniem - na przykład zmielić mak i przygotować masę na makowce (pamiętajmy, że pierniki najlepiej piec z kilkutygodniowym wyprzedzeniem). Dzięki temu część pracy będziemy mieli już za sobą i spokojnie wyrobimy się z pieczeniem świątecznych smakołyków.

Uporządkuj swoje stanowisko pracy

Posprzątajmy kuchnię przedprzystąpieniem do pracy, aby w trakcie pieczenia nie trzeba było przestawiać zbędnych przedmiotów czy w panice szukać czystej miski. Nie zapominajmy, że musimy wcześniej wyjąć jajka z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Ustawmy na blacie wagę i wyłóżmy blachy papierem do pieczenia. Na koniec upewnijmy się, czy mamy pod ręką przepisy i zapas czystych ściereczek kuchennych - przydadzą się do osuszania rąk i ścierania blatów. Tak przygotowani możemy śmiało przystąpić do dzieła.

Wezwij posiłki

Nie wszystko musi być na głowie jednej osoby. W tym roku zapoczątkujmy nową tradycję - urządź dzień pieczenia z rodziną albo przyjaciółmi. Zaprośmy też do pomocy dzieci. Nawet niezbyt pracowite nastolatki chętnie zakasują rękawy, wycinają świąteczne pierniczki i je dekorują. Zostawmy im wolną rękę, nawet jeśli nie do końca podoba nam się ich pomysł na świąteczny design - ważne, że robimy coś razem. Możemy też poprosić najbliższych, z którymi spędzamy święta, żeby przynieśli własne wypieki. Będzie z tego świetny pretekst do rozmowy przy stole i wymiany przepisów.

Zaskocz ich

Czasem warto odświeżyć repertuar. Może zamiast zwyczajowego sernika w te święta zaproponujesz ciasto podwójnie czekoladowe? Jest wyjątkowo łatwe do przyrządzenia, pachnie fenomenalnie i smakuje bardzo świątecznie, choć nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw i aromatów. Możemy też postawić na tartę cytrynową z malinami. Maliny mogą być mrożone. Łatwym w przygotowaniu też jest biszkoptowy tort z mascarpone i migdałami. Na krem możemy wyłożyć na przykład ananasy konserwowane w kawałkach.

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady (60 procent)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich

Polewa:

  • 75 ml mleka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 90 g gorzkiej czekolady 60%
  • 30 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy margarynę z 200 g gorzkiej i 100 g mlecznej czekolady. Zdejmujemy z kuchenki. Miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. Smarujemy formę o średnicy 22 cm olejem lub margaryną i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy masę do formy.
Następnie wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Kiedy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i dodajemy 90 g gorzkiej i 30 g mlecznej czekolady.
Następnie zdejmujemy garnek z kuchenki i mieszamy, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z formy, polewamy równomiernie polewą i odstawiamy do zastygnięcia.

Tort z migdałami, owocami i kremem mascarpone

Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki na biszkopt:

  • 4 opakowania serka mascarpone
  • duże opakowanie zimnej śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g płatków migdałowych
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, nie przestając ubijać masy.
Wprowadzamy do masy żółtka po jednym, cały czas mieszając.
Mieszamy mąkę z mąką ziemniaczaną. Stopniowo, najlepiej po łyżce, dodajemy do ciasta mąkę.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut. Sprawdzamy gotowość wykałaczką. Jak będzie sucha - to biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuszczamy formę z ciastem na podłogę lub deskę. Z powrotem wkładamy do wyłączonego już piekarnika do wystygnięcia. Następnie, kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone, boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Przygotowaną śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i krótko ubijamy. Biszkopt dzielimy na 3 spody. Przekładamy je gotową masą oraz ulubionymi owocami i orzechami. Wierzchnią warstwę tortu dekorujemy kremem i posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Tradycyjny zawijany makowiec

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej i trochę do podsypywania
  • 100 ml letniego mleka
  • 75 g masła
  • 3 żółtka
  • 10 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru i 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżki rumu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa makowa:

  • 250 g maku
  • białka 3 jajek
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 25 g orzechów włoskich
  • pół łyżeczki miodu
  • olejek migdałowy do smaku
  • cynamon do smaku
  • pół łyżki miękkiego masła
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Lukier

  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ciasto: Masło topimy i studzimy. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa: Mak zalewamy szklanką wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie mielimy w maszynce, w razie potrzeby - mielimy drugi raz. Orzechy siekamy. Mak przekładamy do miski i dodajemy sparzone rodzynki, cukier, orzechy, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, cynamon i masło. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wprowadzamy w masę makową.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy w prostokątne placki. Nakładamy na nie masę makową. Zawijamy. Każdą roladę zawiń w posmarowany olejem papier do pieczenia. Na blasze wykładamy końcem pod spód. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut.
Lukier: Sok z cytryny rozcieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Polewamy już zimne makowce. Jeżeli chcemy dodać jeszcze jakieś dekoracje - musimy wyłożyć je na mokry lukier.

Tarta cytrynowa

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu wanilii
  • skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie

  • 9 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
  • 250 ml śmietany 30%

Polewa

  • 400 g zamrożonych malin
  • 100 ml wody
  • 100 g cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Ciasto: Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2-3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min. Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35-45 min.
Nadzienie: Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku. Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka, aż połączą się w gładką masę. Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min. Wyjąć z piekarnika, aby ostygło.
Polewa: Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować, cały czas mieszając. Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić. Ciasto polać polewą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski