Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Finger food - czyli jedzenie na jeden kęs

AB
By impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę, powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla naszych gości. Sekret udanego przyjęcia tkwi bowiem nie tylko w odpowiednio dobranej muzyce czy przewodnim motywie zabawy, ale również we właściwie dopasowanych do charakteru imprezy... przekąskach.

Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami. Sprawdź nasze kulinarne propozycje - proste w przygotowaniu i pyszne w smaku.

- Finger food to przekąski na jeden kęs, mogą mieć różne formy: kanapeczek, roladek czy koreczków. Ich wyróżnikiem jest to, że spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, co pozwala na połączenie posiłku i zabawy - mówi Ewa Polińska, specjalista do spraw żywienia. Ta wygodna forma ich podania i spożywania dopasowana jest do charakteru imprezy, można je kosztować w przerwie tańca, na stojąco.

Dobrym pomysłem będzie przygotowanie takich przekąsek z warzywami i żółtym serem, który jest energetyczny i zaspokoi głód. Sprawdzą się także smakowe serki topione, których można użyć do przygotowania małych roladek z tor-tilli.

Panierowane oliwki

Składniki:

  • 100 g oliwek nadziewanych chilli,
  • 100 g oliwek nadziewanych cytryną,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki drobno startego sera Grana Padano,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • olej

Sposób przygotowania:
Oliwki osączamy z zalewy. Mąkę przesypujemy na głęboki talerz. Bułkę tartą mieszamy z serem (też na głębokim talerzu), jajko roztrzepujemy również w głębokim talerzu. Oliwki partiami obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce z serem. Smażymy w dobrze nagrzanym tłuszczu aż będą złote. Usmażone oliwki wykładamy na papier kuchenny i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane oliwki dobrze smakują jako samodzielna przekąska lub z chlebem polanym oliwą z oliwek.

Kuleczki z żółtym serem

Składniki:

  • 400 g sera żółtego - jak kto woli słodkawego lub pikantnego,
  • 1,5 szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki chilli w proszku,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajka, bułkę tartą, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy niewielkie kuleczki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor i wykładamy na papierowy ręcznik do osuszenia.

Krewetkowa przystawka

Składniki:

  • 600 g obranych krewetek,
  • 1 cukinia,
  • 1 główka cykorii sałatkowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki orzeszków piniowe,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • ocet balsamiczny,
  • płatki chilli (opcjonalnie),
  • natka pietruszki (opcjonalnie),
  • oliwa z oliwek extra vergine,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Namocz rodzynki w zimnej wodzie. Na oliwie zeszklij posiekany czosnek i dodaj do niego krewetki. Dopraw je pieprzem i solą, a na koniec pokrop octem balsamicznym. Zdejmij patelnię z ognia i przestudź jej zawartość. Oddziel 12 zewnętrznych, większych liści cykorii, a resztę posiekaj i wrzuć do miski. Następnie dorzuć do niej pokrojoną w cienkie paski cukinię, orzeszki piniowe, odcedzone rodzynki i krewetki. Całość pokrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Sałatkę podawaj na większych liściach cykorii i serwuj gościom.

Smakowe tortille

Składniki:

  • 3 placki tortilli,
  • 3 serki topione smakowe (np. pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy),
  • sałata strzępiasta czerwona i zielona,
  • pieczarki marynowane,
  • szynka w plasterkach,
  • szczypior

Sposób przygotowania:
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku. Można podawać jako przekąskę między posiłkami.

Minikanapeczki z warzywami i żółtym serem

Składniki:

  • krążki wykrojone z razowego lub pszennego chleba,
  • ser żółty typu Aldamer najlepiej w plasterkach,
  • plasterki świeżego ogórka,
  • świeża papryka,
  • oliwki,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Składniki ułożyć kolejno na wykrojonych krążkach z razowego lub pszennego chleba. Na wierzch kanapeczki położyć oliwkę owiniętą w pasek żółtego sera, całość spiąć wykałaczką i ozdobić świeżą natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski