Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa i smaczna bułka z kotletem, czyli mity o burgerze

Elżbieta Podolska
Mówimy o nich, że są niezdrowe, że to fast food, a to przecież tylko kolejny mit. Jeżeli znajdzie się odpowiednie miejsce, gdzie jest on robiony zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej albo po prostu przygotujemy go w domu, to nie ma wtedy nic wspólnego ze złym jedzeniem, a może być hitem np. grillowego przyjęcia.

ZOBACZ TEŻ: Przegrzebki z żurawiną

Burger to bułka z kotletem z mielonego mięsa z przeróżnymi dodatkami. Tutaj nasza wyobraźnia nie musi mieć praktycznie granic. Możemy dodać boczek, świeże warzywa, sery - co nam przyjdzie do głowy i jakie smaki lubimy. Wydaje się, że nic łatwiejszego niż przygotowanie burgera w domu. I to kolejny mit, bo nad tymi najlepszymi trzeba się odrobinę natrudzić. Począwszy od wyboru mięsa.

- Najlepszym kawałkiem mięsa na burgery jest kark wołowy. Nie jest to mięso za suche ani za tłuste - mówi Adrian Pohl, szef kuchni restauracji Molly's Grill, której specjalnością są właśnie burgery. - Kupujemy całe kawałki wołowiny, sami od podstaw je przygotowujemy, włącznie z mieleniem mięsa. Wtedy mamy pewność, że wszystko jest świeże, bez żadnych ulepszaczy i chemii.

Po zmieleniu nie należy mięsa doprawiać, bo zrobi się twarde. Dobrze wyrobić, a następnie uformować klopsa i delikatnie go rozpłaszczyć.

- W Molly's Grill pieczemy burgery na grillu lawowo-gazowym, który nadaje im odpowiedni smak i kolor. Dlatego też nasze burgery są wyjątkowe - dodaje Adrian Pohl. - I dopiero podczas pieczenia doprawiamy solą i pieprzem, ale też nie za mocno. Pieczemy z obu stron. Na zewnątrz muszą być chrupiące, a w środku mieć różowy kolor. W domu można je przygotować na zwykłym grillu lub patelni grillowej.

Jak twierdzi szef kuchni Adrian Pohl, najważniejsze są dobre składniki, ich świeżość i odpowiedni dobór. Np. nie należy używać słodkich bułek czy z sezamem. Najlepsze burgery są te robione w najzwyklejszych bułkach kajzerkach prosto z piekarni. Do tego muszą być też dodane świeże warzywa. Jeśli jakieś są tylko mrożone, bo minął już na nie sezon, to lepiej ich nie dodawać i zamienić innym składnikiem. Z burgerami warto także eksperymentować, dodając np. do nich ser pleśniowy czy zmieniając dodatki. Nie powinno się poprawiać jego smaku używając kostek czy popularnej magii.

- Nie wolno zabijać smaku samego mięsa. Wystarczy je delikatnie podkreślić solą i pieprzem. Resztę dadzą warzywa i dodatki - mówi A. Pohl.

Tak przygotowane burgery w pełni naturalne z dobrej wołowiny są zdrowe (Molly's Grill przygotowuje je z wołowiny polskiej, ale bydło hodowane jest na sposób irlandzki i potem w odpowiedni sposób dzielone są półtusze). To gwarantuje wysoką jakość mięsa, by po przygotowaniu nie było twarde. Zdecydowanie nie jest to także jedzenie fast foodowe i jeżeli ktoś jest miłośnikiem burgerów (a jest nas większość) i ich przeróżnych odmian, to powinien szukać takich właśnie miejsc jak ta niewielka restauracja na Kwiatowej w Poznaniu.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Klasyczne burgery
Składniki:

  • 1 kg wołowiny (najlepiej kark wołowy)
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko

Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach.

Dodać żółtko i delikatnie wymieszać.

Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150-200 g mięsa.

Rozgrzać dobrze patelnię grillową. Położyć na patelni, podpiec i doprawić solą i pieprzem.

Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera.

Przy przewracaniu nie nakłuwać, by burgery nie wypuściły soku.

Bułki przecięte na pół delikatnie podgrzać.

Włożyć burgera i dodać ulubione dodatki.

Szybkie burgery

Składniki:

  • 50 dag dobrego mielonego wołowego
  • 1 żółtko
  • czosnek
  • 4 bułki hamburgerowe
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • cebula czerwona
  • 4 plastry sera żółtego
  • ketchup
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • łyżka chrzanu
  • łyżka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:
Ci, którzy nie mają czasu, albo nie lubią bawić się z mięsem, mogą kupić mięso od razu zmielone, choć nie polecam, bo wtedy nie ma odpowiedniej konsystencji i nie będzie mieć takiego smaku. Wyjdzie nam zastępczy burger. Lepiej kupić mięso w kawałku i zmielić.

Dodać jajko, czosnek posiekany.

Wyrobić dokładnie.

Uformować i piec na grillu.

Domowy sos do burgera

Składniki:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 żółtka (ugotowane na twardo)
  • 1 mały ogórek kiszony
  • 1/4 małej cebuli
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

W misce mieszamy śmietanę z żółtkiem.

Dodajemy ocet winny. Mieszamy.

Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i ogórka kiszonego.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski