ZOBACZ TEŻ: Przegrzebki z żurawiną
Burger to bułka z kotletem z mielonego mięsa z przeróżnymi dodatkami. Tutaj nasza wyobraźnia nie musi mieć praktycznie granic. Możemy dodać boczek, świeże warzywa, sery - co nam przyjdzie do głowy i jakie smaki lubimy. Wydaje się, że nic łatwiejszego niż przygotowanie burgera w domu. I to kolejny mit, bo nad tymi najlepszymi trzeba się odrobinę natrudzić. Począwszy od wyboru mięsa.
- Najlepszym kawałkiem mięsa na burgery jest kark wołowy. Nie jest to mięso za suche ani za tłuste - mówi Adrian Pohl, szef kuchni restauracji Molly's Grill, której specjalnością są właśnie burgery. - Kupujemy całe kawałki wołowiny, sami od podstaw je przygotowujemy, włącznie z mieleniem mięsa. Wtedy mamy pewność, że wszystko jest świeże, bez żadnych ulepszaczy i chemii.
Po zmieleniu nie należy mięsa doprawiać, bo zrobi się twarde. Dobrze wyrobić, a następnie uformować klopsa i delikatnie go rozpłaszczyć.
- W Molly's Grill pieczemy burgery na grillu lawowo-gazowym, który nadaje im odpowiedni smak i kolor. Dlatego też nasze burgery są wyjątkowe - dodaje Adrian Pohl. - I dopiero podczas pieczenia doprawiamy solą i pieprzem, ale też nie za mocno. Pieczemy z obu stron. Na zewnątrz muszą być chrupiące, a w środku mieć różowy kolor. W domu można je przygotować na zwykłym grillu lub patelni grillowej.
Jak twierdzi szef kuchni Adrian Pohl, najważniejsze są dobre składniki, ich świeżość i odpowiedni dobór. Np. nie należy używać słodkich bułek czy z sezamem. Najlepsze burgery są te robione w najzwyklejszych bułkach kajzerkach prosto z piekarni. Do tego muszą być też dodane świeże warzywa. Jeśli jakieś są tylko mrożone, bo minął już na nie sezon, to lepiej ich nie dodawać i zamienić innym składnikiem. Z burgerami warto także eksperymentować, dodając np. do nich ser pleśniowy czy zmieniając dodatki. Nie powinno się poprawiać jego smaku używając kostek czy popularnej magii.
- Nie wolno zabijać smaku samego mięsa. Wystarczy je delikatnie podkreślić solą i pieprzem. Resztę dadzą warzywa i dodatki - mówi A. Pohl.
Tak przygotowane burgery w pełni naturalne z dobrej wołowiny są zdrowe (Molly's Grill przygotowuje je z wołowiny polskiej, ale bydło hodowane jest na sposób irlandzki i potem w odpowiedni sposób dzielone są półtusze). To gwarantuje wysoką jakość mięsa, by po przygotowaniu nie było twarde. Zdecydowanie nie jest to także jedzenie fast foodowe i jeżeli ktoś jest miłośnikiem burgerów (a jest nas większość) i ich przeróżnych odmian, to powinien szukać takich właśnie miejsc jak ta niewielka restauracja na Kwiatowej w Poznaniu.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Klasyczne burgery
Składniki:
- 1 kg wołowiny (najlepiej kark wołowy)
- sól, pieprz
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Mięso zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach.
Dodać żółtko i delikatnie wymieszać.
Uformować kotleciki biorąc na każdego po około 150-200 g mięsa.
Rozgrzać dobrze patelnię grillową. Położyć na patelni, podpiec i doprawić solą i pieprzem.
Grillować na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor do połowy burgera.
Przy przewracaniu nie nakłuwać, by burgery nie wypuściły soku.
Bułki przecięte na pół delikatnie podgrzać.
Włożyć burgera i dodać ulubione dodatki.
Szybkie burgery
Składniki:
- 50 dag dobrego mielonego wołowego
- 1 żółtko
- czosnek
- 4 bułki hamburgerowe
- sałata lodowa
- pomidor
- 2 ogórki kiszone
- cebula czerwona
- 4 plastry sera żółtego
- ketchup
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- łyżka chrzanu
- łyżka musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Ci, którzy nie mają czasu, albo nie lubią bawić się z mięsem, mogą kupić mięso od razu zmielone, choć nie polecam, bo wtedy nie ma odpowiedniej konsystencji i nie będzie mieć takiego smaku. Wyjdzie nam zastępczy burger. Lepiej kupić mięso w kawałku i zmielić.
Dodać jajko, czosnek posiekany.
Wyrobić dokładnie.
Uformować i piec na grillu.
Domowy sos do burgera
Składniki:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki octu winnego białego
- 2 żółtka (ugotowane na twardo)
- 1 mały ogórek kiszony
- 1/4 małej cebuli
- pieprz, sól
Przygotowanie:
W misce mieszamy śmietanę z żółtkiem.
Dodajemy ocet winny. Mieszamy.
Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i ogórka kiszonego.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?