- W ubiegłym roku, w ramach nadzoru sanitarnego nad sposobem żywienia, większość ocenionych jadłospisów był zgodna z zasadami racjonalnego żywienia - informuje Ewelina Suska, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. - Posiłki były mało urozmaicone, brak było w nich dodatków owocowo-warzywnych oraz za mało produktów o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych tj. pieczywa ciemnego i kasz.
Ewelina Suska wskazała jeszcze na zbyt duży udział słodyczy w komponowanie posiłków oraz brak produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.
- Częstokroć takie, a nie inne komponowanie jadłospisu wynika z niskiej stawki żywieniowej - dodaje E. Suska.
Dr n. med. Maria Rudzińska-Chazan, neonatolog, w opracowaniach dotyczących zdrowia dziecka w okresie przedszkolnym podkreśla rolę diety. Przeciętnemu przedszkolakowi zdarza się mieć przeziębienie 6-7 razy w roku. Powodzenie w walce z chorobą gwarantuje zapewnienie dziecku odpowiedniej ilości witamin, minerałów i podstawowych składników spożywczych. A to zagwarantować mogą między innymi urozmaicone posiłki - ze świeżymi owocami i warzywami, bez nadmiaru słodkich napojów i przekąsek.
W przedszkolach za jadłospisy odpowiada intendent. - Powinna to być osoba z co najmniej wykształceniem średnim, najlepiej żywieniowiec - mówi Elżbieta Przybylak z Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Poznania. - O jadłospisie decydują wspólnie intendent, kucharka i dyrektor przedszkola. To, co dzieci będą jadły, określają normy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?