Dania z grzybów: Co możesz z nich przygotować? PRZEPISY
Sos z kurek
Składniki:
- 250 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka śmietany 30 %,
- pieprz kolorowy do smaku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i odsączamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy ją na maśle. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy razem około 5 minut. Dodajemy śmietanę. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut aż się zgęstnieje. Przed podaniem do sosu dodajemy natkę pietruszki. Sos dobrze smakuje z makaronem i kurczakiem.
Grzyby jadalne
Pappardelle z grzybami
Składniki:
- 250 g makaron pappardelle,
- 300 g borowików lub podgrzybków,
- 1 cebula,
- 6 ząbków czosnku,
- świeży majeranek,
- 100 ml białego wina,
- 200 g masła,
- sól,
- pieprz,
- olej
Sposób przygotowania:
Do gotującej się wody wrzucamy makaron. Gotujemy go od 7 do 10 minut - odcedzamy. Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał. Makaron łączymy z sosem i podajemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?