Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dania z grzybami PRZEPISY: Aromatyczne i pyszne!

Anastazja Bezduszna
Penne z kurczakiem i grzybami
Penne z kurczakiem i grzybami Międzybrodzki Makaron
Dania z grzybami PRZEPISY. Wyprawa na grzyby to znakomity pomysł na relaks oraz spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Namów rodzinę lub przyjaciół na wycieczkę do lasu, połączoną z popularnym grzybobraniem. Zebrane grzyby możesz wykorzystać do smakowitych, aromatycznych, jesiennych dań.

Walory smakowe grzybów są doceniane na całym świecie. Niemal każda kuchnia posiada swoje własne, popularne odmiany, które są składnikiem regionalnych dań. Dla przykładu - azjatycka specjalizuje się w grzybach mung oraz shiitake, włoska w pieczarkach, natomiast francuska w znanych na całym świecie truflach. Skupmy się jednak na polskich gatunkach. Zarówno w daniach kuchni staropolskiej, jak i współczesnej grzyby są bardzo ważnym składnikiem.

- Jedną z najbardziej znanych metod obróbki grzybów jest suszenie, która pozwala zachować aromat oraz smak grzybów na długo -podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni oraz uczestnik 3. edycji programu Top Chef. - Suszone borowiki polecam wykorzystać do przygotowania pysznej zupy z dodatkiem makaronu świderki, który dzięki swojej delikatności idealnie będzie się komponował zarówno z tradycyjną zupą grzybową jak i jej zblendowaną wersją, czyli kremem.

Kolejną metodą przygotowania grzybów może być duszenie. Ten prosty sposób z pewnością podkreśli smak i wyrazistość grzybów. Duszone - będą doskonałym dodatkiem do gulaszu z kaszą czy też śmietanowego sosu do dania z makaronem.

Grzyby jadalne

Dania z grzybami - PRZEPISY

Penne z kurczakiem i grzybami

Składniki:

  • 250 g makaronu rurka,
  • ok. 500 g świeżych podgrzybków,
  • 250 g świeżych kurek,
  • 2 średnie cebuli,
  • 200 g filetu z kurczaka,
  • 300 ml śmietany kwaśnej 18%,
  • 200 ml śmietany słodkiej 18%,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Grzyby czyścimy, kroimy na cząstki i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przepłukujemy. Filet z kurczaka kroimy w cząstki. Cebulę kroimy w średnią kostkę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy kurczaka i smażamy jeszcze kilka minut. Dodajemy grzyby, obie śmietany i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Na podgrzany makaron wykładamy grzyby z kurczakiem w śmietanie i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania z grzybami!

Tarta z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli,

Farsz:

  • 700 g grzybów leśnych,
  • 2 duże pory,
  • 3 małe cebule,
  • 1/3 kostki masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 200 ml gęstej śmietany,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy wodę i szczyptę soli. Zagniatamy szybko kruche ciasto. Z ciasta firmujemu kulę, którą zawijamy w folię i wstawiamy do łodówki. W tym czasie oczyszczamy grzyby i płukamy pod bieżąca wodą. Odsączamy na sicie i kroimy na kawałki. Por myjemy i kroimy w cienkie krążki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni topimy masło i wrzucamy pokrojone grzyby. Podsmażamy cały czas mieszając, aby odparował nadmiar wody. Następnie dorzucamy pokrojoną cebule i por. Dusimy ałość przez 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Żółtka, jajko i śmietanę mieszamy w kubku, dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą formę do tarty. Na ciasto wykładamy grzyby i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na około 30 minut.

Na następnej stronie: Kolejne przepisy na dania z grzybami!

Pierogi z grzybami

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów
  • 2-3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 400 g mąki
  • jajko
  • 125 ml wody
  • 40 g masła
  • czerstwa bułka

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy. Kroimy w cienkie plastry. Dodajemy 3-4 łyżki wody i gotujemy przez godzinę pod przykryciem. Następnie dokładnie odparowujemy. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy. Cebulkę obieramy, kroimy w krążki i smażymy na patelni. Grzyby, bułkę oraz zesmażoną cebulkę mielimy, dodajemy sól, pieprz. Rozcieramy i dokładnie mieszamy.

Ciasto do pierogów: mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy sól i wodę. Zagniatamy ciasto, starannie go wyrabiamy. Dzielimy na części, przykrywamy miską, aby nie obeschło. Następnie każdą część ciasta rozwałkowywujemy cienko, wykrajamy krążki o średnicy około 5 cm. Na środek krążka nakładamy nadzienie, zkładamy na pół, zlepiamy brzegi. Zlepione pierożki układamy na desce obsypanej mąką. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucamy ostrożnie pierogi, mieszamy łyżką, przykrywamy. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy jeszcze około 3 minut.. Następnie pierogi wyjmujemy, przelewamy gorącą wodą i wykładamy na półmisek.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski