Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenna zupa pomidorowa

ELKA
Międzybrodzkie Makarony
Podczas wiosny najlepiej smakują nam lekkie, a jednocześnie sycące posiłki. Świetnie sprawdzają się w takim wypadku wszelkiego rodzaju zupy, jak np. pomidorowa.

ZOBACZ TEŻ: Zupa z botwiny, czyli sezonowa kuchnia

Zupa pomidorowa z gwiazdką

Składniki:

  • wywar kostno-jarzynowy - 2l
  • pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400g
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • makaron krajanka -1 paczka
  • sól, pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana 18% - 150ml
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler).

Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.

Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą.

Następnie gotujemy makaron (żeby urozmaicić zupę i zaskoczyć dzieci można wykorzystać makaron gwiazdki np. Międzybrodzki), hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy.

Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski