Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajecznica ze szparagami

Elżbieta Podolska
Elżbieta Podolska
Sezon szparagowy trwa. Na straganach i w sklepach są coraz tańsze więc trzeba korzystać. Szparagożercy twierdzą, że można jej jeść na śniadanie, obiad, kolację, a nawet do kawy np. lody szparagowe. dzień najlepiej zacząć od lekkiej jajecznicy oczywiście ze szparagami.

ZOBACZ TEŻ: Szparagi z szynką i jajkiem sadzonym

Jajecznica ze szparagami

Składniki:

  • pęczek ugotowanych szparagów
  • 4 jajka
  • masło
  • 2 dymki z zielonymi listkami
  • sól i pieprz do smaku.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym maśle lekko podsmażamy szparagi pokrojone tak by nabrały lekkich rumieńców.

Następnie wylewamy rozkłócone jajka, doprawione solą i pieprzem.

Kiedy się lekko zetną mieszamy i pozostawiamy na malutkim ogniu tak by powstał omlet, od spodu mocno ścięty, a na wierzchu luźniejszy.

Pod koniec wsypujemy pociętą dymkę, by stanowiła taki element chrupiący.

Podajemy jako samodzielną potrawę lub z chlebem na zakwasie i masłem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jajecznica ze szparagami - Głos Wielkopolski

Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski