Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szparagi w cieście francuskim

ELKA
Torsmak
Szparagi są dobre zarówno na co dzień, jak i od święta.Dobrze smakują same, nawet na surowo, jak i zawijane, zapiekane, doprawiane sosami i serami. Warto w tym roku z nimi poeksperymentować.

ZOBACZ TEŻ: Szparagi z grilla

Szparagi z w cieście francuskim

Przepis polecany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchnii Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • Sos tatarski Premium marki Tarsmak
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy.

Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego.

Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem.

Piec w temperaturze 200 stopni C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.

Podawać z sosem tatarskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski