ZOBACZ TEŻ: Zapiekanka Elki
Puree musztardowe lub chrzanowe
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 150 ml śmietany kremówki
- 85 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
- 4 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka (ilość tak naprawdę zależy od tego jaki smak preferujemy)
- sól morska
Sposób przygotowania:
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy i na małym ogniu odparowujmy by były suche.
Tłuczkiem rozgniatamy ziemniaki i przecieramy przez sito, by nabrały aksamitnej konsystencji. Można też od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Delikatnie podgrzewamy śmietanę i dodajemy do masy. Ucieramy tłuczkiem. Ogrzewamy na malutkim ogniu uważając by się nie przypaliły.
Następnie wmasowujemy masło dodając niewielkie porcje. Na samym końcu doprawiamy solą i wmasowujemy w ziemniaczaną masę chrzan.
Generalna uwaga - nie używamy blendera, miksera tylko tradycyjne narzędzia kuchenne. Wtedy mamy gwarancję puszystości musu chrzanowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?