Menu Region

Puree chrzanowe i musztardowe

Puree chrzanowe i musztardowe

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

ELKA

Prześlij Drukuj
Puree musztardowe czy chrzanowe znakomicie pasuje do wszystkich mięs. podobno można też zrobić takie katchupowe, ale jeszcze nie próbowałam i nie wiem. To przepis Gordona Ramseya, jednego z najbardziej znanych obecnie szefów kuchni, który naprawdę świetnie się sprawdza.
Puree chrzanowe i musztardowe

(© Andrzej Banas / Polskapresse)

ZOBACZ TEŻ: Zapiekanka Elki

Puree musztardowe lub chrzanowe

Składniki:
  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 85 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 4 czubate łyżki chrzanu ze słoiczka (ilość tak naprawdę zależy od tego jaki smak preferujemy)
  • sól morska


Sposób przygotowania:


Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Obieramy ziemniaki, kroimy je na kawałki i gotujemy do miękkości.


Odcedzamy i na małym ogniu odparowujmy by były suche.

Tłuczkiem rozgniatamy ziemniaki i przecieramy przez sito, by nabrały aksamitnej konsystencji. Można też od razu przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Delikatnie podgrzewamy śmietanę i dodajemy do masy. Ucieramy tłuczkiem. Ogrzewamy na malutkim ogniu uważając by się nie przypaliły.

Następnie wmasowujemy masło dodając niewielkie porcje. Na samym końcu doprawiamy solą i wmasowujemy w ziemniaczaną masę chrzan.

Generalna uwaga - nie używamy blendera, miksera tylko tradycyjne narzędzia kuchenne. Wtedy mamy gwarancję puszystości musu chrzanowego.
Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama