18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon dla szparagożerców

ELKA
Torsmak
Cztery tysiące lat temu były lekiem m.in. na dolegliwości wątrobowe i nerkowe. Uznawano je także za jeden z najlepszych afrodyzjaków. Chociaż dostępne są przez cały rok, gdyż sprowadzamy je z odległych krajów, to właśnie maj i czerwiec uznawane są za ich sezon. Szparagi po prostu trzeba kochać, a przyrządzać je można na dziesiątki sposobów.

ZOBACZ TEŻ: Sezon na pyszne szparagi

Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym
Poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • 5-6 szt. szparagów zielonych
  • 4 plasterki szynki parzonej
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 jajka
  • 1 garść młodego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku
  • Sos serowy Tarsmak

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki
i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi.

Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła.

Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski