Zapotrzebowanie organizmu na energię zmniejsza się wraz z wiekiem i początkiem menopauzy. Wynikiem złych przyzwyczajeń żywieniowych, prócz nadwagi, są często choroby układu krążenia.
**
Menopauza? Zamiast słodyczy lepiej sięgnij po warzywa i świeże owoce!
**
Do czasu menopauzy część naszych niewłaściwych nawyków tuszowały estrogeny, które podwyższały stężenie cholesterolu HDL we krwi (tzw. dobry cholesterol). Dieta kobiet w okresie menopauzy powinna być więc bogata w oleje roślinne spożywane na zimno np. w sałatkach i ryby. Dostarczają one, bowiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Zamiast słodyczy lepiej sięgnąć po warzywa i świeże owoce - źródło błonnika. Unikajmy tłustych mięs i kiełbas, dań smażonych, szczególnie w głębokim tłuszczu i słonych przekąsek. Ze względu na zagrożenie osteoporozą, jedzmy więcej wapnia, które znajdziemy w nabiale i szprotach.
Warto także włączyć do diety: jaja, produkty zbożowe i rośliny strączkowe.
W menopauzie zwiększa się ryzyko występowania nowotworów, dlatego też dzienny jadłospis powinien być bogaty w witaminy antyoksydacyjne: A, C i E o działaniu przeciwmiażdżycowym i przeciwnowotworowym. Najlepszymi ich źródłami są warzywa i owoce: czerwone, żółte i pomarańczowe - morele, brzoskwinie, marchew (witamina A), warzywa liściaste - sałata, zielona pietruszka (witamina E). Znaleźć można ją także w olejach roślinnych, orzechach, kiełkach soi. Witaminy C dostarczą nam: owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, cytrusy i jagody, natka pietruszki i ziemniaki.
Chcesz skontaktować się z autorem informacji? [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?