Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zainspirowane naturą, czyli sposoby na pyszną sałatkę

ELKA
Francuskie przysłowie głosi, że każda kobieta potrafi z niczego zrobić sałatkę. I choć przysłowia nie zawsze się sprawdzają, sałatki zdecydowanie należą do dań zarówno prostych i smacznych, jak i efektywnych pod względem wizualnym. Warzywa skropione czystym olejem rzepakowym to perfekcyjne połączenie - dla smaku, oka i wymarzonej figury.

ZOBACZ TEŻJarzynowe ratatuj

Sałatki posiadają wiele zalet. Są szybkie w przygotowaniu, niskokaloryczne i zdrowe. Świetnie sprawdzają się w roli kompana świadomego odżywiania oraz sojusznika w trudach związanych ze zrzuceniem wagi. Warzywa skropione olejem to duet idealny. Na przykład olej Rapso wyróżnia się doskonałymi właściwościami odżywczymi. W przeciwieństwie do zwykłego oleju składem kwasów tłuszczowych przypomina oliwę z oliwek.

Nie musimy się zatem obawiać o podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, olej bogaty jest w kwasy Omega 3, odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, pamięć i koncentrację oraz witaminę E, potocznie zwaną witaminą młodości. Wolny jest także od manipulacji genetycznych. Bez wątpienia, jego charakterystyczne właściwości są wynikiem starannej pracy zarówno na etapie wyboru surowca, jak i podczas procesu wytwarzania, przechowywania i finalnie butelkowania oleju.

Przygotowanie sałatki to zadanie zarówno proste, jak i przyjemne. Możliwości i przepisów na ich przyrządzenie jest wiele, a jedynym ograniczeniem jest tak naprawdę nasza wyobraźnia i preferencje kulinarne. Aby zachować dietetyczną wartość sałatek wato jednak pamiętać o wyeliminowaniu tłustych i kalorycznych sosów. Olej rzepakowy będzie w tym wypadku idealnym substytutem ciężkich dodatków. Jego neutralny smak świetnie komponuje się z bukietem warzyw oraz innymi składnikami. Dodatkowym atutem jest także fakt, że olej ten jest bezwonny.

Olej bogaty jest w kwasy Omega 3, odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, pamięć i koncentrację oraz witaminę E, potocznie zwaną witaminą młodości.

Dzięki takim właściwościom przygotowywane przez nas sałatki zyskują indywidualny charakter i nie tracą na dietetyczności. Co więcej, częste spożywanie sałatek nie musi kojarzyć się z nudą. Urozmaicając potrawę ciekawymi dodatkami - łososiem, tuńczykiem, słodkimi owocami, bakaliami czy wyrazistymi w smaku serami - skroplonymi odżywczym, czystym olejem rzepakowym zyskujemy apetyczną i zdrową kompilację smaków.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Naturalne składniki, w wybieranych przez nas daniach, to podstawa świadomego odżywania, odpowiadającego za dobre samopoczucie, odporność, ładną cerę i zgrabną figurę. Potrawami, które z pewnością powinny zagościć w naszym menu są zatem różnorodne sałatki - smaczne, zdrowe i atrakcyjne pod względem wizualnym.

Sałatka z indykiem

Składniki:

pierś z indyka
pomidorki koktajlowe
ogórek zielony długi
czarne oliwki
mix sałat
mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
słonecznik łuskany
grzanki ziołowe
pieprz, sól
papryka słodka
zioła prowansalskie
ocet winny
4 łyżki oleju Rapso

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka pokroić w nieduże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórek zielony w pół plasterki, oliwki kroimy na plasterki.

Mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki, ogórek, oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi.

Przygotowujemy sos jogurtowy: kubeczek jogurtu naturalnego doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju i 1 łyżkę octu winnego, zioła prowansalskie.

Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.

Sałatka Fantazja z krewetkami, orzechami serem złocistym i sosem malinowym
Składniki:

5 liści sałaty strzępiastej
7 krewetek
20 dag malin
1 cebula czerwona
2 pomidory suszone
sól, pieprz
4 łyżki oleju Rapso
orzechy włoskie
5 dag sera Lazur złocisty
2 łyżki wina czerwonego
1 łyżeczka miodu
5 oliwek
pomidorki koktajlowe żółte i czerwone

Sposób przygotowania:

Sałatę myjemy, suszymy, strzępimy.

Na talerz wykładamy sałatę, na to połowę porcji malin, pokrojone pomidory suszone, cebulę pokrojoną, orzechy włoskie.

Krewetki marynujemy w 2 łyżkach oleju, dodajemy bazylię suszoną, sól, pieprz i smażymy na patelni około 1 minuty.

Po przestygnięciu dodajemy do sałatki.

Z połowy malin robimy sos. Sos: Do rondelka wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy maliny i przesmażamy je, dodajemy miód w między czasie dolewamy wina czerwonego, aby uzyskać gęstą konsystencję. Całość przecieramy przez sito.

Sałatkę polewamy sosem.

Dodajemy ser Lazur złocisty. Talerz dekorujemy oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski