Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Gzik ze sznytloszkiem

Waldemar Kurowski
Typowo poznańskim daniem i zarazem bardzo prostym w przygotowaniu jest gzik ze sznytloszkiem.

Starzy poznaniacy na pewno już wiedzą co to jest, dla mieszkańców innych regionów nazwa ta brzmi tajemniczo. Na wszelki wypadek wyjaśniam więc, że chodzi o ser ze szczypiorkiem.
Biały ser twarogowy rozkruszam. Cebulkę starannie czyszczę, drobno kroję wraz z zielonymi pędami i wsypuję do twarogu. Następnie dolewam śmietanę, dodaję masło, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko razem mieszam. Po zakończeniu wszystkich czynności gzik posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
W domu stawiam go na stół wraz z gorącymi, ugotowanymi w łupinach ziemniakami. Zajada się cała rodzina!

Składniki

  • 50 dag twarogu półtłustego
  • pęczek cebulki z zielonymi pędami (dymki)
  • 5 dag masła
  • 15 dag śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski