Starzy poznaniacy na pewno już wiedzą co to jest, dla mieszkańców innych regionów nazwa ta brzmi tajemniczo. Na wszelki wypadek wyjaśniam więc, że chodzi o ser ze szczypiorkiem.
Biały ser twarogowy rozkruszam. Cebulkę starannie czyszczę, drobno kroję wraz z zielonymi pędami i wsypuję do twarogu. Następnie dolewam śmietanę, dodaję masło, sól i pieprz do smaku, dokładnie wszystko razem mieszam. Po zakończeniu wszystkich czynności gzik posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
W domu stawiam go na stół wraz z gorącymi, ugotowanymi w łupinach ziemniakami. Zajada się cała rodzina!
Składniki
- 50 dag twarogu półtłustego
- pęczek cebulki z zielonymi pędami (dymki)
- 5 dag masła
- 15 dag śmietany
- sól i pieprz do smaku
- szczypiorek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?