Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Roladki drobiowe

Waldemar Kurowski
Roladki drobiowe przygotowywać możemy na wiele sposobów. Dziś proponuję z grzybami. Kto nie lubi może na przykład zrobić je jak zrazy zawijane - z ogórkiem i kawałkiem wędzonego boczku w środku.

Składniki (na 4 osoby)

  • 4 piersi kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 2 dag suszonych grzybów
  • musztarda do posmarowania rolad
  • zielona pietruszka, tłuszcz do smażenia
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • mąka, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Najpierw moczę suszone grzyby. W tym czasie przygotowuję roladki. Piersi z kurczaka płuczę, lekko rozbijam, wszystkie oprószam solą i pieprzem, smaruję musztardą, nakładam na każdą umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, posypuję drobno posiekaną zieleniną. Piersi zawijam, spinam szpilkami i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dodaję bulion oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i duszę 20 minut. Następnie mięso wyjmuję, sos zaciągam mąką i mieszając zagotowuję. Na koniec wlewam śmietanę i doprawiam do smaku. Rolady przeważnie podaję z szagówkami lub pyzami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski