Menu Region

Roladki drobiowe

Roladki drobiowe

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Waldemar Kurowski

Prześlij Drukuj
Roladki drobiowe Roladki drobiowe
Roladki drobiowe przygotowywać możemy na wiele sposobów. Dziś proponuję z grzybami. Kto nie lubi może na przykład zrobić je jak zrazy zawijane - z ogórkiem i kawałkiem wędzonego boczku w środku.
Składniki (na 4 osoby)
  • 4 piersi kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 2 dag suszonych grzybów
  • musztarda do posmarowania rolad
  • zielona pietruszka, tłuszcz do smażenia
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • mąka, sól i pieprz do smaku



Przygotowanie
Najpierw moczę suszone grzyby. W tym czasie przygotowuję roladki. Piersi z kurczaka płuczę, lekko rozbijam, wszystkie oprószam solą i pieprzem, smaruję musztardą, nakładam na każdą umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, posypuję drobno posiekaną zieleniną. Piersi zawijam, spinam szpilkami i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dodaję bulion oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i duszę 20 minut. Następnie mięso wyjmuję, sos zaciągam mąką i mieszając zagotowuję. Na koniec wlewam śmietanę i doprawiam do smaku. Rolady przeważnie podaję z szagówkami lub pyzami.



Reklama
 

Komentarze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

Reklama
Reklama