Składniki (na 4 osoby)
- 4 piersi kurczaka
- 15 dag pieczarek
- 2 dag suszonych grzybów
- musztarda do posmarowania rolad
- zielona pietruszka, tłuszcz do smażenia
- pół szklanki bulionu
- pół szklanki gęstej śmietany
- mąka, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Najpierw moczę suszone grzyby. W tym czasie przygotowuję roladki. Piersi z kurczaka płuczę, lekko rozbijam, wszystkie oprószam solą i pieprzem, smaruję musztardą, nakładam na każdą umyte i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, posypuję drobno posiekaną zieleniną. Piersi zawijam, spinam szpilkami i podsmażam na rozgrzanym tłuszczu, dodaję bulion oraz suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły i duszę 20 minut. Następnie mięso wyjmuję, sos zaciągam mąką i mieszając zagotowuję. Na koniec wlewam śmietanę i doprawiam do smaku. Rolady przeważnie podaję z szagówkami lub pyzami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?