Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PYRLANDIA GÓRĄ: Pilaw barani z jabłkami

Waldemar Kurowski
Polecam coś specjalnego. Przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu, ale warto spróbować, bo jest pyszne! Mam na myśli pilaw barani z jabłkami.

Mięso czyszczę, myję, osuszam, kroję na porcje i obrumieniam na rozgrzanym tłuszczu. Cebule obieram, płuczę, kroję w drobną kostkę, oprószam solą, dodaję do mięsa i zrumieniam. Całość jeszcze raz oprószam solą, pieprzem, podlewam szklanką wrzącej wody, nakrywam i duszę na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wodą. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i dodaję do duszącego się mięsa, gdy zaczyna ono mięknąć. Do uduszonego mięsa dodaję roztarty czosnek i przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Ryż gotuję, odcedzam, wkładam do rondla, dodaję stopiony tłuszcz, nakrywam rondel i wstawiam na chwilę do nagrzanego piekarnika. Ryż wyjmuję na półmisek, układam na nim mięso i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Sos zlewam do sosjerki. Podaję z sezonowymi surówkami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 75 dag baraniny bez kości (z udźca)
  • 40 dag cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 30 dag jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku zielona pietruszka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski