Mięso czyszczę, myję, osuszam, kroję na porcje i obrumieniam na rozgrzanym tłuszczu. Cebule obieram, płuczę, kroję w drobną kostkę, oprószam solą, dodaję do mięsa i zrumieniam. Całość jeszcze raz oprószam solą, pieprzem, podlewam szklanką wrzącej wody, nakrywam i duszę na małym ogniu, w miarę potrzeby podlewając wodą. Jabłka myję, obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i dodaję do duszącego się mięsa, gdy zaczyna ono mięknąć. Do uduszonego mięsa dodaję roztarty czosnek i przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Ryż gotuję, odcedzam, wkładam do rondla, dodaję stopiony tłuszcz, nakrywam rondel i wstawiam na chwilę do nagrzanego piekarnika. Ryż wyjmuję na półmisek, układam na nim mięso i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Sos zlewam do sosjerki. Podaję z sezonowymi surówkami.
Składniki (na 4 osoby)
- 75 dag baraniny bez kości (z udźca)
- 40 dag cebuli
- 2 łyżki masła
- 30 dag jabłek
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku zielona pietruszka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?