Składniki
- ok.1-1.5kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 20 dkg szynki,
- 1-2 kiszone ogórki
- 20 dkg boczku parzonego, (może byc kiełbasa),
- sól,pieprz
Wykonanie
Ziemniaki ugotuj w mundurkach,obierz,pokrój w grubrze plastry.
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą,ścianki wyłóż liściami białej kapusty.
Następnie warstwami układaj ziemniaki - posól, popieprz, dalej plastry cebuli, potem plastry szynki.
I znów ziemniaki,przyprawy, cebula, boczek lub kiełbasa. A jedna warstwa ogórków kiszonych.
Na wierzch ziemniaki,a na ziemniaki liście kapusty.
Ja zawsze dzień wcześniej robię na obiad ziemniaki w mundurkach i gzik, gotuję więc więcej ziemniaków i te, które zostają, wykorzystuję do zapiekanki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?