[b]Składniki (na 4 osoby)[/b]
- 50 dag szynki lub łopatki
- 5 dag tartej bułki
- 3 duże pomidory
- 5 dag mąki
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
- szczypiorek
Przygotowanie
Z dokładnie umytego mięsa oddzielam tłuszcz i kroję go w paski. Mięso kroję w poprzek włókien na porcje, zbijam tłuczkiem, formuję okrągłe bitki, oprószam solą i pieprzem, otaczam w tartej bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Odkrojony tłuszcz stapiam. Umyte pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w grube plastry, oprószam mąką i smażę na smalcu oraz stopionym tłuszczu od mięsa, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Usmażone bitki układam na półmisku, na każdym kładę plaster pomidora i posypuję dość obficie posiekanym szczypiorkiem. Bitki podaję z frytkami lub ziemniakami gotowanymi oraz sezonowymi surówkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?