18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bitki wieprzowe z pomidorami

Waldemar Kurowski
W wersji tańszej bitki wieprzowe z pomidorami robimy z szynki lub łopatki. Będą delikatniejsze, ale i droższe jeśli użyjemy polędwicy wieprzowej.

[b]Składniki (na 4 osoby)[/b]

  • 50 dag szynki lub łopatki
  • 5 dag tartej bułki
  • 3 duże pomidory
  • 5 dag mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypiorek

Przygotowanie

Z dokładnie umytego mięsa oddzielam tłuszcz i kroję go w paski. Mięso kroję w poprzek włókien na porcje, zbijam tłuczkiem, formuję okrągłe bitki, oprószam solą i pieprzem, otaczam w tartej bułce i smażę na rozgrzanym tłuszczu. Odkrojony tłuszcz stapiam. Umyte pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, kroję w grube plastry, oprószam mąką i smażę na smalcu oraz stopionym tłuszczu od mięsa, przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Usmażone bitki układam na półmisku, na każdym kładę plaster pomidora i posypuję dość obficie posiekanym szczypiorkiem. Bitki podaję z frytkami lub ziemniakami gotowanymi oraz sezonowymi surówkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski