Menu Region

Golonka pieczona z czosnkiem

Golonka pieczona z czosnkiem

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Głos Wielkopolski

Elżbieta Podolska

1Komentarz Prześlij Drukuj
Golonka pieczona z czosnkiem Golonka pieczona z czosnkiem

(© Pekpol)

Golonka to jedno z ulubionych dań Polaków. I to nie tylko panów, ale pań także. Smaczne, miękkie mięso w ogromnej ilości, czyli to co większość ceni najbardziej.
ZOBACZ TEŻWielkopolanie za nią przepadają

Jeszcze do niedawna zrobienie dobrej golonki graniczyło z cudem. Gotowana czy pieczona godzinami i wciąż była twarda. Teraz znacznie poprawiła się ich jakość, a można kupić i takie specjalnie przygotowane do pieczenia., co znacznie ułatwia zadanie w kuchni. Tak czy owak jest to danie do zrobienia, kiedy mamy nieco czasu. Na szybko się nie da.


Składniki:
  • 4 golonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz


Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl


Sposób przygotowania:

Golonki umyć i włożyć do garnka.
Zalać wodą, doprawić.

Gotować około godziny.

Wyjąć ja z wody i poczekać aż przestygnie. Skórkę naciąć w szachownicę.

Natrzeć solą i czosnkiem (można posiekanym, ale też i nafaszerować kawałkami).

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Podlać wodą, w której gotowała się golonka.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ponad godzinę pamiętając, by co jakiś czas polewać ją sosem, w którym się piecze.

Idealnie komponuje się z chrzanem i pajdą świeżego chleba lub podana z zasmażaną kapustą kiszoną i ziemniaczkami.
1

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

HJR

+122 / -55

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

KLJEIO (gość)  •

HAAAAAAAAAAAAAAAAAHHAHAAHAHA4

odpowiedzi (0)

skomentuj