Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Golonka pieczona z czosnkiem

Elżbieta Podolska
Pekpol
Golonka to jedno z ulubionych dań Polaków. I to nie tylko panów, ale pań także. Smaczne, miękkie mięso w ogromnej ilości, czyli to co większość ceni najbardziej.

ZOBACZ TEŻWielkopolanie za nią przepadają

Jeszcze do niedawna zrobienie dobrej golonki graniczyło z cudem. Gotowana czy pieczona godzinami i wciąż była twarda. Teraz znacznie poprawiła się ich jakość, a można kupić i takie specjalnie przygotowane do pieczenia., co znacznie ułatwia zadanie w kuchni. Tak czy owak jest to danie do zrobienia, kiedy mamy nieco czasu. Na szybko się nie da.

Składniki:

  • 4 golonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Golonki umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, doprawić.

Gotować około godziny.

Wyjąć ja z wody i poczekać aż przestygnie. Skórkę naciąć w szachownicę.

Natrzeć solą i czosnkiem (można posiekanym, ale też i nafaszerować kawałkami).

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Podlać wodą, w której gotowała się golonka.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ponad godzinę pamiętając, by co jakiś czas polewać ją sosem, w którym się piecze.

Idealnie komponuje się z chrzanem i pajdą świeżego chleba lub podana z zasmażaną kapustą kiszoną i ziemniaczkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski