Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryka nadziewana

Waldemar Kurowski
Kamilla Placko-Wozińska
Papryka na stałe weszła już do naszego menu. Dodajemy ją do wielu potrwa, robimy leczo, a także serwujemy jako samodzielne danie. Dziś proponuję paprykę nadziewaną mięsem i ryżem.

Składniki

  • 4 duże świeże papryki
  • 15 dag ryżu
  • 20 dag mięsa
  • 10 dag cebuli
  • 7 dag smalcu
  • sos pomidorowy
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Z umytej papryki starannie usuwam szypułkę, lekko nacinając wokół niej skórkę, uważając aby nie uszkodzić ścianek papryki, dokładnie oczyszczam z pestek. Przygotowuję farsz: najpierw gotuję ryż na półsypko, następnie mielę mięso w maszynce (można użyć gotowe już mięso mielone) i dodaję do przestudzonego ryżu. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam w tłuszczu, dodaję do ryżu i mięsa. Przyprawiam do smaku pieprzem i solą. Nadzieniem wypełniam paprykę, wkładam na rozgrzany tłuszcz, krótko podsmażam, zalewam sosem pomidorowym i duszę do miękkości pod przykryciem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski