Składniki
- 250 gramów zmielonego maku
- 1 szklanka cukru
- 8 jaj
- 2 łyżeczki bułki tartej
- 1 łyżkę zmielonych migdałów
- 1 łyżkę zmielonych orzechów
- aromat rumowy
- czekolada czekolada na polewę (można też użyć gotowej)
- truskawki do dekoracji
- biała czekolada
Sposób przygotowania
Jaja rozbić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, a z białek ubić sztywną pianę - najlepiej zrobić to mikserem.
Zmielony mak starannie wymieszać z masą żółtkową, aromatem, orzechami, migdałami i bułką tartą, a na końcu - z pianą z białek.
Masę trzeba przełożyć do - wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą - foremki, którą należy przykryć folią aluminiową. Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Po wyjęciu i ostudzeniu, ciasto można udekorować według własnego uznania. Na przykład posypać je cukrem pudrem i ozdobić bakaliami. Można też rozpuścić czekoladową polewę i polać nią ciasto. Zamiast gotowej polewy używam gorzkiej czekolady (jedną tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodając do niej dwie łyżki śmietany 36 %). I tak też zrobiłam dzisiaj.
Do ozdobienia makowca użyłam truskawek, które zanurzyłam w rozpuszczonej białej czekoladzie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?