Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lasagne z tuńczykiem i ricottą

Katarzyna Sklepik
Lasagne z tuńczykiem i ricottą
Lasagne z tuńczykiem i ricottą Rio Mare
Tuńczyk - idealna ryba na śniadanie, obiad, kolację. Duszony, pieczony, grillowany a nawet z... puszki. Świetnie smakuje i jest łatwy do przyrządzenia. Dziś proponujemy lasagne z tuńczykiem i ricottą.

Kupując tuńczyka w puszcze warto wybrać rybę w oliwie z oliwek lub w sosie własnym. Warto też zauważyć, że połączenie tuńczyka i czystej oliwy z oliwek stanowi prawdziwy skarbiec składników odżywczych. Zestawienie ryby, bogatej w łatwo przyswajalne białko, fosfor, wapń, witamin z grupy B12 oraz PP i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz oliwy z oliwek, będącej źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, gwarantuje kompletne i dietetyczne pożywienie dla całej rodziny.

PRZEPIS NA LASAGNE Z TUŃCZYKIEM Z RICOTTĄ

Składniki

  • 200 gramów makaronu lasagne
  • 2 opakowania tuńczyka w oliwie z oliwek
  • 4 cukinie
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 300 gramów sera ricotty
  • 50 gramów tartego parmezanu
  • 500 ml beszamelu
  • listki świeżej bazylii
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie
Cebulę i cukinię pokrój w drobne krążki. Podsmaż na oliwie z oliwek i dopraw solą.
Połącz ricottą z cukinią i zetrzyj parmezan do beszamelu.
Ułóż warstwę lasagne w naczyniu żaroodpornym, zalej beszamelem i mieszanką ricotty i cukinii. Ułóż plastry pomidora i kawałki odsączonego tuńczyka. Dopraw listkami bazylii i przykryj kolejną warstwą makaronu.
Powtórz proces układania warstw aż do skończenia składników. Piecz w piekarniku Rozgrzanym do 180 stopniu przez około 30 minut.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Mała rada dotycząca tuńczyka w puszce: Jeśli cały tuńczyk nie został zużyty od razu, należy zostawić go w puszce i dodać świeżej oliwy z oliwek, tak aby całkowicie pokryła rybę. Następnie trzeba zawinąć puszkę w folię i umieścić w lodówce. Tak zakonserwowanego tuńczyka należy spożyć najlepiej w ciągu 2 lub 3 dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski