Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto czekoladowe z żurawiną. PRZEPIS

ELKA
Cranberry Marketing Committee
Nie sposób by podczas Światowego Dnia Czekolady nie skosztować choć odrobiny słodkości. Ten przepis jest wyjątkowy. Warto zrobić i skosztować.

ZOBACZ TEŻ: Czekolada nie tylko na deser

Ciasto w czekoladzie z kremem waniliowym i żurawinami

Składniki:

ok. 20 kawałków:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżka stołowa mleka
  • 250 g suszonych żurawin

Krem waniliowy:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • Kakao
  • 50 g suszonych żurawin

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Sposób przygotowania:

Masło rozetrzeć na kremową masę, stopniowo dodawać cukier i jajka.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i szybko wymieszać z jajkami i masłem.

Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część przełożyć do innego naczynia.

Do pozostałej części dodać kakao i mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej kwadratową formę na ciasto (ok. 28 cm x 28 cm). Umieścić w niej białą masę.

Ciemną masę ułożyć na białej masie, tworząc fale. Żurawiny umieścić na powierzchni ciasta, delikatnie je w nim zanurzając.

Przykryć pergaminowym papierem. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg: 155°C) przez ok. 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Budyń waniliowy wymieszać z 200 ml mleka. Do reszty mleka dodać cukier i zagotować. Do gotującego się mleka dodać budyń waniliowy i mieszać. Pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Masło utrzeć na jednolitą masę i dodać budyń za pomocą łyżki stołowej.

Powstały krem ułożyć na cieście i posypać czekoladą. Następnie posypać kakao i dodać żurawiny. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Wskazówka:
W okresie od września do stycznia można zastosować świeże żurawiny zamiast suszonych. Paczkę świeżych żurawin (ok. 350 g) podgrzać w rondlu zalewając łyżką stołową wody z dodatkiem 5 łyżek stołowych cukru, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodać je do ciemnej masy i piec zgodnie z wcześniejszymi instrukcjami. Pozostawić kilka żurawin do dekoracji.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski