Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żołądki drobiowe

Waldemar Kurowski
Danie, które polecam, wymaga cierpliwości, ponieważ jest przy nim trochę pracy, ale zaręczam, że jest ono bardzo smaczne. Przepada za nim cała moja rodzina i mam nadzieję, że Państwu także przypadnie do gustu. Często przygotowuję je również na proszoną ciepłą kolację dla znajomych. Proponuję zatem żołądki drobiowe.

Składniki (na 4 osoby)

  • 60 dag żołądków drobiowych
  • 20 dag pieczarek
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pieprz, sól i papryka mielona do smaku


Przygotowanie

Najpierw żołądki starannie czyszczę ze zbędnego tłuszczu, płuczę i wrzucam do wrzącej osolonej wody. Warzywa dokładnie myję, obieram, drobno kroję, płuczę i dorzucam wraz z oczyszczonymi, opłukanymi i pokrojonymi w plasterki pieczarkami do gotujących się żołądków. Po ugotowaniu, gdy żołądki są miękkie, przecedzam przez sito i kroję w cienkie plasterki. Wywar pozostawiam do wystygnięcia. Następnie mąkę zrumieniam na suchej patelni. W garnku podsmażam na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodaję masło i przyprawy. Chwilę smażę, wsypuję zrumienioną mąkę i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadzam dwiema szklankami zimnego wywaru z żołądków i mieszając zagotowuję. Po zagotowaniu wkładam do sosu pokrojone żołądki, pieczarki i jarzyny, dodaję koncentratu pomidorowego, przyprawiam do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, mieszam i kilka minut gotuję na małym ogniu. Żołądki podaję z kluskami kładzionymi i sezonową surówką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski