18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Czekolada na pierwsze i drugie danie

ELKA
Archiwum Polskapresse
Czekolada to nie tylko lek na zły nastrój, ale także doskonały składnik różnych dań w tym także obiadowych. Można z niej zrobić np. czekoladową staropolską zupę, pierogi, lub sos. Warto eksperymentować w kuchni i próbować nowości.

ZOBACZ TEŻ: A na deser

Zupa czekoladowa

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • garść rodzynek
  • ryż

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować. W tym czasie zagotować mleko z czekoladą, kakao, rumem i rodzynkami. Zdjąć z palnika.

Żółtka utrzeć z cukrem. Żółtka ostrożnie wlać do zupy, mieszając.

Podawać ciepłą, z ryżem.

Polędwiczki pod pierzynką z sosu czekoladowego

Składniki:

  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka porto
  • 1-2 szalotki przekrojone wzdłuż na pół
  • kilka gałązek tymianku
  • 2-3 łyżeczki pokruszonego w moździerzu
  • pieprz
  • 4 polędwiczki
  • 3 łyżki oliwy i kawałek masła
  • 2 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Włączyć piekarnik i rozgrzać do temperatury 200 stopni.

W tym czasie w rondlu z grubym dnem podgrzewać wino i porto. Dodać szalotki i tymianek. Gotować ok. pół godziny aż połowa płynu wyparuje.

Mięso umyć i osuszyć. Obsypać mielonym grubo pieprzem. Obsmażyć z obu stron. Następnie wstawić naczynie z polędwiczkami do piekarnika i dopiekać przez około 5 minut. Wyjąć mięso przykryć i pozostawić, by odpoczęło.

Do garnka wlać zredukowany płyn, podgrzewać na małym ogniu i dodać czekoladę. Mięso ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym.

Piersi kurczaka w czekoladowym stroju

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • płatki migdałowe
  • 4 brzoskwinie, jabłka, ananas
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • gorzka czekolada
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń lub ananasów
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć. Delikatnie rozbić. Doprawić.

Bułkę zmieszać z połową płatków migdałowych.

Mięso panierować w mące, jajku z mlekiem i bułce z płatkami. Smażyć z obu stron na złoto.

Plastry owoców usmażyć na złoty kolor.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło oraz syrop.

Podgrzewać, ciągle mieszając aż sos uzyska jednolitą gładką konsystencję.

Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Przepis z programu kulinarnego Adam po pracy

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • mleko
  • 1 jajko
  • 300 g jagód
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki siekanej świeżej mięty
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki miodu
  • lody waniliowe
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli i jajko. Wymieszać i dodać mleka do odpowiedniej gęstości.

Wymieszać jagody z pokruszoną czekoladą, cukrem waniliowym, miodem i miętą.

Ciasto rozwałkować i wykroić z niego krążki.

Nakładać jagody z czekoladą i sklejać pierożki.

Gotować we wrzącej wodzie i podawaj z lodami waniliowymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski