18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kanapka śledziowa z pieprzem cayenne

KS
Kanapka ze śledziem
Kanapka ze śledziem King Oscar
Śledzie często goszczą na polskich stołach. Mimo to, często nie zdajemy sobie sprawy z walorów odżywczych i zdrowotnych właściwości, które w sobie kryją. Śledź charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczów, a zwłaszcza dobroczynnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3. Spowalniają one proces starzenia się komórek, działają przeciwnowotworowo, a przede wszystkim korzystnie wpływają na układ krwionośny - obniżając poziom cholesterolu, rozszerzając naczynia krwionośne oraz przeciwdziałając tworzeniu się zakrzepów.

Ryby te bogate są również w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, takie jak witamina A, B2, B6, B12, D i E oraz żelazo, potas i selen. Ilość cennych składników zawartych w śledziu jest tak duża, że warto jest zwiększyć jego obecność w naszym jadłospisie. Możemy urozmaicić menu i obok tradycyjnych, śledziowych potraw, wprowadzić nowatorskie kompozycje smakowe.

Trudno jest wyobrazić sobie dobrą kuchnię bez odpowiednich przypraw. Te najbardziej wyraziste i pikantne nie tylko poprawiają i wydobywają smak potrawy, ale również rozgrzewają nasz organizm i przyspieszają metabolizm. Niektórzy twierdzą, że działają również jak afrodyzjak. Do tej rodziny zalicza się także pieprz cayenne, inaczej zwany papryczką cayenne. Ten bliski kuzyn papryczki Jalapeno, to rodzaj bardzo ostrej przyprawy, wytwarzanej z papryki rocznej, która jest następnie suszona i mielona. Tak przygotowany ognistoczerwony proszek stanowi niezastąpiony dodatek do mięs, ryb, a nawet czekolady. Jego zdecydowany smak i aromat pobudza nasze zmysły, wzmacniając doznania smakowe. Doskonale współgra również z filetami śledziowymi, wydobywając z nich głębię i podkreślając ich delikatne mięso. Oprócz swoich nieocenionych właściwości kulinarnych pieprz cayenne charakteryzuje się również właściwościami antyoksydacyjnymi i przeciwbólowymi, dlatego też w połączeniu ze śledziem stanowi bardzo zdrowy posiłek.

Składniki

  • filety śledziowe (mogą być też z puszki)
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki
  • 1/4 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1/4 żółtej cebuli, posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 łyżki czerwonej papryki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
  • 1 łyżka octu winnego (opcjonalnie)
  • mieszanka różnych sałat lub rukola
  • świeży koperek, posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wymieszaj razem cebulę, czosnek, paprykę, kapary, olej i ocet balsamiczny (opcjonalnie). Dopraw solą i pieprzem. Na kromkach chleba ułóż kolejno śledzie pokrojone na kawałki, sałatę, plasterki jajka oraz cebulę zmieszaną z papryką i olejem. Udekoruj koperkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski