Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Brokuły na różne sposoby. PRZEPISY

Elżbieta Podolska
Archiwum Polskapresse
Brokuły to jedno z najbardziej przyjaznych warzyw w kuchni. Można z nim zrobić prawie wszystko, ale też i na dobrą sprawę nie trzeba robić nic, bo świetnie smakuje też na surowo z dipami.

ZOBACZ TEŻ: Zapomniane warzywo

Przez cały rok można je kupić i wykorzystywać jako dodatek, czy jarzynę. Najlepiej gotować je podzielone na różyczki. Do gotowania dodajemy łyżeczkę cukru, żeby warzywa zachowały swój kolor. Można także naciąć łodygi na krzyż - wtedy się szybciej gotują.

Najlepiej je wrzucać do wrzątku na 4-7 minut. Nie można ich rozgotowywać, bo nasiąkają wodą i tracą smak.

Sałatka z brokułami

Składniki:

  • Brokuł
  • Połowa opakowanie era feta,
  • ogórek zielony,
  • ogórki konserwowe
  • oliwa z oliwek
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuł umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Gotować na parze, ale tak żeby się nie rozgotował. Po przestudzeniu pokroić na mniejsze części.

Ogórka zielonego, kiedy jest prosto z gruntu, nie musimy obierać, wystarczy dobrze umyć o pokroić w kostkę.

Konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać ze sobą. Skropić oliwa.

Na wierzch pokruszyć ser feta. Znakomite jest także z kozim serem, albo z serem w typie bułgarskiego kaszkawału.

Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl

Pieczone brokuły pod pleśniową kołderką

Składniki:

  • Brokuły
  • Ser pleśniowy (np. Lazur, albo gorgonzola)
  • Śmietana 18%
  • Pomidory
  • Boczek
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Ugotować brokuły na pół twardo.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na spodzie którego układamy cienkie plasterki boczku.

Następnie rozłożyć pomidory pokrojone w ćwiartki, posiekany czosnek.

Na nie pokruszyć ser pleśniowy. Doprawić do smaku.

Zalać śmietaną.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż ser się nie rozpuści.

Brokuły w cieście

Składniki:

  • brokuł
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka masła klarowanego do smażenia lub olej
  • 200 ml bardzo zimnej wody

Sposób przygotowania:

Mąki wymieszać z zimna wodą. Doprawić i dokładnie wymieszać. Brokuły umyć osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować. Po wyjęciu przelać zimną wodą, odsączyć i osuszyć.

W garnku rozgrzać olej lub masło klarowane. Brokuły obtoczyć z każdej strony w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.

Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski