ZOBACZ TEŻ: Zapomniane warzywo
Przez cały rok można je kupić i wykorzystywać jako dodatek, czy jarzynę. Najlepiej gotować je podzielone na różyczki. Do gotowania dodajemy łyżeczkę cukru, żeby warzywa zachowały swój kolor. Można także naciąć łodygi na krzyż - wtedy się szybciej gotują.
Najlepiej je wrzucać do wrzątku na 4-7 minut. Nie można ich rozgotowywać, bo nasiąkają wodą i tracą smak.
Sałatka z brokułami
Składniki:
- Brokuł
- Połowa opakowanie era feta,
- ogórek zielony,
- ogórki konserwowe
- oliwa z oliwek
- sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuł umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Gotować na parze, ale tak żeby się nie rozgotował. Po przestudzeniu pokroić na mniejsze części.
Ogórka zielonego, kiedy jest prosto z gruntu, nie musimy obierać, wystarczy dobrze umyć o pokroić w kostkę.
Konserwowe pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać ze sobą. Skropić oliwa.
Na wierzch pokruszyć ser feta. Znakomite jest także z kozim serem, albo z serem w typie bułgarskiego kaszkawału.
Polecamy: Przepisy i porady kulinarne na GłosWielkopolski.pl
Pieczone brokuły pod pleśniową kołderką
Składniki:
- Brokuły
- Ser pleśniowy (np. Lazur, albo gorgonzola)
- Śmietana 18%
- Pomidory
- Boczek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuły umyć, osuszyć, podzielić na różyczki. Ugotować brokuły na pół twardo.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na spodzie którego układamy cienkie plasterki boczku.
Następnie rozłożyć pomidory pokrojone w ćwiartki, posiekany czosnek.
Na nie pokruszyć ser pleśniowy. Doprawić do smaku.
Zalać śmietaną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do momentu aż ser się nie rozpuści.
Brokuły w cieście
Składniki:
- brokuł
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka masła klarowanego do smażenia lub olej
- 200 ml bardzo zimnej wody
Sposób przygotowania:
Mąki wymieszać z zimna wodą. Doprawić i dokładnie wymieszać. Brokuły umyć osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować. Po wyjęciu przelać zimną wodą, odsączyć i osuszyć.
W garnku rozgrzać olej lub masło klarowane. Brokuły obtoczyć z każdej strony w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?