Składniki (na 4 osoby)
- 60 dag filetów z dowolnej ryby
- 25 dag cebuli
- jajko
- szklanka mleka
- czerstwa bułka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sos
- szklanka śmietany 18 proc.
- łyżka mąki
- 3 łyżki tartego chrzanu
- żółtko
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filety z ryby myję, osuszam, skrapiam sokiem z cytryny i na godzinę wstawiam do lodówki. Namoczoną bułkę w mleku odciskam i mielę razem z filetami w maszynce (drobne oczka). Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i smażę na rozgrzanym maśle na jasnozłoty kolor i dodaję do ryby wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Z przygotowanej masy formuję klopsiki, obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone klopsiki przekładam do rondla.
Przygotowuję sos: do garnka wlewam śmietanę, rozprowadzam w niej mąkę, dodaję żółtko, tarty chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki starannie mieszam i zagotowuję. Tak przygotowanym sosem zalewam klopsiki i duszę 20 minut na małym ogniu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?