18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Klopsiki rybne

Waldemar Kurowski
Klopsiki rybne mogą być tylko smażone i serwowane np. z ziemniakami. Można też podawać je w sosie z kluseczkami i surówkami.

Składniki (na 4 osoby)

  • 60 dag filetów z dowolnej ryby
  • 25 dag cebuli
  • jajko
  • szklanka mleka
  • czerstwa bułka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sos

  • szklanka śmietany 18 proc.
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • żółtko
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Filety z ryby myję, osuszam, skrapiam sokiem z cytryny i na godzinę wstawiam do lodówki. Namoczoną bułkę w mleku odciskam i mielę razem z filetami w maszynce (drobne oczka). Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i smażę na rozgrzanym maśle na jasnozłoty kolor i dodaję do ryby wraz z jajkiem, posiekaną natką pietruszki oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Z przygotowanej masy formuję klopsiki, obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Usmażone klopsiki przekładam do rondla.
Przygotowuję sos: do garnka wlewam śmietanę, rozprowadzam w niej mąkę, dodaję żółtko, tarty chrzan, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki starannie mieszam i zagotowuję. Tak przygotowanym sosem zalewam klopsiki i duszę 20 minut na małym ogniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski