Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z żółtym serem. Danie na każdą okazję

Katarzyna Sklepik
Tarta z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta z żółtym serem i pomidorkami koktajlowymi MSM Mońki
Tarta to kruchy placek, wypełniony słodkim lub wytrawnym nadzieniem. Ta prosta potrawa przywędrowała do nas z Francji i szybko stała się popularna w naszym kraju. A to głownie za sprawą swojej uniwersalności - można ją przygotowywać i podawać na rozmaite sposoby. Z racji tego, że przygotowanie tarty daje wiele możliwości kombinacji smakowych, można ją serwować jako danie obiadowe, przekąskę lub deser. Doskonale smakuje w wersji zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przyrządzając tartę mamy szerokie pole do popisu. Możemy upiec tradycyjną, ale równie dobrze przygotować ją według własnego przepisu i wypełnić kruche ciasto dowolnymi składnikami. Aby szybko przygotować obiad wystarczy wykorzystać produkty, które mamy w lodówce i połączyć je z żółtym serem, który dobrze się topi (na przykład Gouda).

Ciasto na tartę

  • 400 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto, siekając uprzednio masło z mąką nożem. Przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na pól godziny. Następnie przykrywamy je folią aluminiową i przygniatamy ziarnami fasoli. Wstawiamy do piekarnika na około 12-15 minut (pieczemy do momentu, w którym krawędzie lekko się zarumienią). Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy folię i fasolkę i ponownie wstawiiamy do piekarnika na 3 do 5 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przyrządzamy farsz.

Tarta z serem - farsz:

  • 3 duże cebule
  • 100 gramów pokrojonego w paseczki boczku lub szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka tartego żółtego sera (na przykład Gouda)
  • 2 jajka
  • pomidory koktajlowe
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 300 ml śmietanki słodkiej (18%)
  • 1 łyżka masła
  • świeża bazylia

Na patelni podgrzewamy masło i czosnek. Gdy się delikatnie zarumieni dodajemy szynkę lub boczek (jak ktoś lubi może jeszcze dołożyć pokrojone w paseczki pieczarki) sól i pieprz, zioła. Smażymy kilka minut. Po ostygnięciu farsz przekładamy na ciasto. Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

Do miski wlewamy śmietanę, jajka i szczyptę soli i mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy do niej połowę sera i mieszamy. Sosem, który z tego powstał polewamy nadzienie tarty. Całość osypujemy resztą sera. Tartę z serem pieczemy przez 35-40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski