Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tartaletki z nowalijkami czyli sposób na wiosenną przekąskę

Katarzyna Sklepik
Wiosenne tartaletki czyli babeczki z twarożkiem
Wiosenne tartaletki czyli babeczki z twarożkiem Dan Cake
Z nadejściem wiosny wraca ochota na gotowanie. W tym czasie w sklepach, pojawiają się nowalijki - znakomity składnik smacznych przekąsek. Dziś polecamy przepis na tartaletki z wiosenną pastą twarogową.

Wiosną warto sięgnąć po nowalijki, które są nie tylko zdrowe, ale także doskonale nadają się do przygotowania pysznych, koktajlowych przekąsek.

- Serowe koreczki oraz niewielki kanapki na chlebie typu pumpernikiel to znany i sprawdzony sposób na smaczną przekąskę. Warto jednak zaskoczyć swoich gości również czymś nowym. Efektowną propozycją będą przypominające kwiaty kruche tartletki, które można wypełnić sezonowymi produktami - poleca Robert Muzyczka, szef Dworu Korona Karkonoszy.

Przepis na kruche wytrawne ciasto

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 ml wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania
Pokrój masło w kostki. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, dodaj masło, żółtko i wodę. Zagniataj ciasto ręką, aż powstanie z niego jednolita masa. Z ciasta ulep kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podziel na porcje i rozwałkuj na cienki placek (około pół centymetra). Okrągłą foremką lub szklanką wykrój z ciasta kółka. Przełóż ciasto do foremek do babeczek i ugnieć na ich kształt. Ciasto nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, i piecz około 10 - 15 minut.

Zamiast piec babeczki (tartaletki)i, możemy skorzystać z gotowych babeczek z ciasta kruchego do nadzień słonych i pikantnych (m.in. Dan Cake).

Wiosenny twarożek

  • 300 gramów sera twarogowego
  • 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • koperek
  • szczypiorek
  • świeży ogórek
  • pęczek rzodkiewki
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Twaróg łączymy z jogurtem i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy drobno pokrojoną rzodkiewkę, świeże ogórki, szczypiorek i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twarogową masę wkładamy do tartletek (babeczek) i dekorujemy cząstkami pomidorków koktajlowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski