Obecnie sam przygotowuję ten przysmak poznaniaków, ponieważ można w każdym sklepie mięsnym kupić, już peklowaną golonkę. W związku z tym odchodzi mi ważny, długotrwały etap peklowania.
Golonki peklowane wkładam do garnka z wrzącą wodą, dodaję przyprawy i powoli gotuję. Na dogotowaniu dodaję obrane i opłukane warzywa. Golonkę podaję z ziemniakami, chociaż można podać ją z grochem puree, a w sezonie z fasolką lub groszkiem zielonym. Do tego obowiązkowo chrzan tarty i kapusta kiszona gotowana.
Kto nie lubi mięsa peklowanego, może przygotować świeżą golonkę, którą przygotowuje się podobnie jak peklowaną, z tym tylko, że do wody trzeba dodać sól.
Jest to danie tak syte, że na ogół nie gotuje się już zupy, tym bardziej, że nie wykorzystuję wywaru z gotowania golonki peklowanej, ponieważ jest niezdrowy. Wiem, że inni wykorzystują ten wywar do gotowania np. kapuśniaka, zwłaszcza w restauracjach. Ja mimo że jestem oszczędnym Poznaniakiem, wylewam, wybieram zdrowie.
Przygotowanie kapusty kiszonej zasmażanej, jest również proste. Zalewam kiszoną kapustę niewielką ilością wody, dodaję przyprawy i gotuję do miękkości w odkrytym naczyniu. Następnie na tłuszczu podsmażam cebulę na jasnozłoty kolor i dodaję do kapusty, mieszając zagotowuję.
Składniki
Golonka z chrzanem
- 4 porcje golonki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 5 dag marchwi
- 2,5 dag selera
Kapusta kiszona gotowana
- 60 dag kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 5 dag smalcu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz do smaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?